"Дірок" на кордоні з Польщею побільшає

Польща обіцяє спростити перетин кордону для українців. До кінця цього року і на початок наступного поляки готові ввести в дію два нові пункти пропуску «Грушів-Будомєж» та «Угринів-Долгобичув», та розпочнуть будівництво пункту «Нижанковичі-Мальговіце».

Про це повідомив держсекретар міністерства внутрішніх справ Польщі Пьотр Стаханьчик під час Міжурядової координаційної ради з питань міжрегіонального співробітництва.

За словами експерта та координатора проектів громадської ініціативи «Європа без бар’єрів» Мар’яни Кузьо, у змінах до митного кодексу йдеться не просто про можливість спільного контролю, а про спільне місце для цього контролю, а отже, такий огляд стане можливим і на українському боці кордону. Але проблема в тому, що далеко не всі пункти пропуску пристосовані для такої сумісної праці. Хоча вже в нових об’єктах, які польська сторона планує відкрити, враховано інфраструктурні особливості для спільної роботи.

Проте спільний огляд полегшує та пришвидшує процедуру перетину кордону, зменшуються черги, а службовці додатково пильнують одне за одним. Як зазначає експерт, механізм «єдиної зупинки» не може нівелювати потребу в додаткових пунктах пропуску, а особливо піших переходів, яких надто мало.

Практику спільного контролю слід впроваджувати не лише з поляками, але й з румунами, угорцями та словаками, тепер це дозволяє європейське законодавство. Однак самого «європейського дозволу» замало. Механізм спільного контролю країни-сусіди ще мають детально прописати в міжурядових угодах.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...