Мельник повторює шлях Лазаренка і вже перебуває у США

Правоохоронні органи України отримають хіба можливість допитувати колишнього ректора за океаном.
Мельник перепочине у США (фото radiosvoboda.org)
Мельник перепочине у США (фото radiosvoboda.org)

Колишній ректор Національного університету Державної податкової служби Петро Мельник перебуває у США. Його затримала американська поліція наприкінці серпня. Попри те, що між Україною і США немає договору про екстрадицію, є інші механізми передачі Мельника українській владі. Наразі ж правоохоронні органи нашої країни намагаються отримати можливість проводити з ним слідчі дії і, зокрема, допити, повідомляє kommersant.ua.

"Місцеперебування Петра Мельника встановили ще в середині серпня, після чого його затримала американська поліція", - повідомив "Комерсанту» працівник у Міністерстві внутрішніх справ. Він не уточнив, у якому саме місті відбулося затримання. За даними мас-медіа, донька Петра Мельника мешкає у Лос-Анджелесі.

Натомість у Генпрокуратурі  запевнили, що можливості для екстрадиції Петра Мельника таки є.

"Згідно з діючою практикою, якщо з країною відсутній договір про екстрадицію, то правова допомога може бути надана на умовах взаємності. Тобто ми скеровуємо відповідний запит у країну, від якої хочемо отримати допомогу, а в обмін письмово гарантуємо владі цієї країни, що в майбутньому розглянемо їхній запит про надання аналогічного виду правової допомоги", - пояснили в ГПУ.

Для вирішення питань про екстрадицію в такій ситуації долучають дипломатичні канали.

Нагадаємо, ректора Національного університету Державної податкової служби затримали в Україні 27 липня під час отримання хабара. Суд обрав йому запобіжний захід у вигляді домашнього арешту. У ніч на 9 серпня Мельник зняв електронний браслет, що відстежує його переміщення, і щезнув. Згодом правоохоронні органи повідомили, що ректор перетнув кордон Білорусії, звідки виїхав до однієї з європейських країн. 12 серпня Печерський райсуд Києва дозволив затримати Петра Мельника для зміни йому запобіжного заходу, а 14 серпня ректора оголосили у міжнародний розшук. 27 серпня міністр внутрішніх справ Віталій Захарченко заявив, що міліції вдалося встановити країну, в якій переховується Мельник, але відмовився повідомити подробиці. Також з'ясувалося, що колишній ректор мав кілька закордонних паспортів з діючими візами.

Фактично Петро Мельник пішов стопами колишнього прем’єр-міністра Павла Лазаренка. Останнього США так і не видали Україні. Правоохоронні органи України розшукували його за підозрою в розкраданні державного майна в особливо великих розмірах і зловживанні службовим становищем. У 1999 році Лазаренка затримали у США і в 2006 році засудили на дев'ять років позбавлення волі за відмивання грошей і шахрайство. У листопаді 2012 року термін ув'язнення Лазаренка сплив, але його відразу ж затримала міграційна поліція США через відсутність належного юридичного статусу.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...