Експерти лякають подорожчанням усіх продуктів

Микола Азаров натомість спростовує прогнози фахівців, а інформаційний ажіотаж через негодою вважає спеціально поширюваним для збільшення цін.
Микола Янович пообіцяв: картопля для вареників не подорожчає (фото tsn.ua)
Микола Янович пообіцяв: картопля для вареників не подорожчає (фото tsn.ua)

Затяжні осінні дощі знищують ще не зібраний врожай. Овочі гниють і в овочесховищах, які не захищають від вологи. Фермери з кожним днем втрачають гроші, а щоб якось окупити витрати, змушені збільшувати ціни, повідомляє  tsn.ua.

Виросте в ціні і м'ясо - через зростання його вартості в Європі, а також ще більше подорожчає твердий сир - через торгову війну з Росією.

"Ми прогнозуємо мінімум до 10% втрат урожаю, який гниє в овочесховищах і на полях: ні техніка, ні люди не можуть виходити на збирання", - каже експерт асоціації "Український клуб аграрного бізнесу" Ігор Остапчук.

Інші фактори, які, за словами експертів, провокують підвищення цін - у цьому році були скорочені посівні площі для коренеплодів.

"За прогнозами представників Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів, у жовтні-листопаді поточного року вартість картоплі може вирости на 30% мінімум", - розповів директор аналітичного департаменту компанії Pro-Consulting Олександр Соколов.

Дощі вплинули не тільки на борщовий набір, але і на інші овочі, які, до того ж, починають відходити.

"Помідори й огірки будуть активно дорожчати - підвищення ціни мінімум на 15-20%", - говорить Олександр Соколов. Коли ж імпортні овочі замінять вітчизняні огірки і помідори, ціни піднімуться на 50-80%. Через невміння зберігати в овочесховищах продукти пропадають вітчизняні кабачки, баклажани і перець. Дефіцит на ринках і в магазинах задовольняється імпортом. Тому ціни на них піднімуться, впевнені експерти.

Попри стабільну ситуацію з кормами, виробники вітчизняного м'яса можуть підняти ціни на яловичину та свинину. Пов'язано це, на думку голови правління Нацасоціації "Укрм'ясо" Володимира Попова, з тим, що ціна на м'ясо в Європі останнім часом зросла, і Україна почала скорочувати імпорт, на що вітчизняні виробники м'яса в жовтні, можливо, відреагують підвищенням цін.

"Сирна війна" з боку Росії зіграла негативну роль: зменшився імпорт наших сирів до РФ, виробляти стали менше, і сири зросли в ціні . Наприклад, "Російський" одного з українських виробників тиждень тому коштував 69 грн, сьогодні - 73. Яйця, за словами начальника відділу збуту однієї з найбільших птахофабрик В'ячеслава Єременко, можуть зрости в ціні ще на 20 копійок за десяток.

Тим часом прем'єр-міністр України Микола Азаров має протилежне бачення ситуації.

"Сподіваюся, що не буде особливих проблем зі зберіганням овочів, оскільки їх значний обсяг виробляють в особистих господарствах, і люди навчилися їх добре зберігати", - написав Микола Азаров на своїй сторінці у соцмереі Facebook. 

Він наголосив, що уряд уже три роки наполегливо працює над розвитком агропромислового комплексу і, зокрема, інфраструктури зберігання сільгосппродукції. І за цей період часу у країні побудовано велику кількість елеваторів, овоче- та фруктосховищ, відкрито оптові ринки. Дуже багато робиться для побудови логістичних схем зі зберігання і доставки продуктів.

Попри позитивні зрушення, Азаров визнав, що овочесховищ усе ж не вистачає. "Тому потрібно ще дуже багато зробити. Проте зараз ситуація набагато краща, ніж була 3 роки тому", - запевнив глава уряду. 

Він також поінформував, що всі керівники областей і міст отримали вказівку організовано надати людям можливість заготовити на зиму необхідну кількість продуктів. Для цього організують велику кількість ярмарків, постачання  овочів на підприємства, що дозволить населенню придбати продукти "не за спекулятивною ціною, а за нормальною".

"Ми будемо суворо запитувати керівників областей і міст, там, де ця робота буде організована не дуже добре. І, зрозуміло, будемо контролювати і виправляти ситуацію", - попередив керівник Кабміну.

Азаров наголосив, що жодного дефіциту ні картоплі, ні інших овочів в Україні немає і не буде.

"Уже зараз зібрано та заготовлено картоплі більше, ніж нам необхідно. І інформаційний ажіотаж, який створений у зв'язку з негодою, покликаний тільки підняти ціни на овочі", - запевнив він.

 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.