У Польщі оперативно демонтували скульптуру з радянським воїном-ґвалтівником

Студент Академії образотворчих мистецтв своєю роботою нагадав про історичну правду Другої світової війни.
Такий пам'ятник у Ґданську багатьом не сподобався (фото obozrevatel.com)
Такий пам'ятник у Ґданську багатьом не сподобався (фото obozrevatel.com)

У польському Гданську демонтували пам'ятник радянському солдатові-ґвалтівнику, що з'явився увечері 12 жовтня на алеї Перемоги, повідомляє obozrevatel.com з посиланням на "Лента.ru".

Автор скульптури - студент місцевої академії образотворчих мистецтв Єжи Богдан Шумчік. За його словами, твір присвячений відновленню історичної правди та долям жінок у воєнний час.

Скульптуру прибрали вранці наступного дня за розпорядженням міської влади і поліції, куди звернулися обурені місцеві мешканці. Адміністрація Гданська підкреслила, що не видавала дозволи на встановлення пам'ятника.

Художника цей факт не здивував. Він визнав, що не звертався до влади, бо заздалегідь знав: його роботу не дозволять експонувати. Тамтешня прокуратура вирішує, чи визнавати вчинок студента правопорушенням.

Тим часом місцеві медіа стверджують, що у Кракові виявили бажання придбати роботу Шумчіка. Скульптура складається з фігур чоловіка та жінки в людський зріст і зображає сцену зґвалтування. Чоловік у формі радянського солдата і в касці з п'ятикутною зіркою тримає лежачу вагітну жінку однією рукою за волосся, іншою спрямовує дуло пістолета їй у рот.

Місцем для розташування своєї скульптури художник вибрав алею Перемоги з радянським танком Т-34, який встановили на знак пам'яті про загиблих радянських солдатів-визволителів Ґданська у 1945 році. Перед танком Шумчік встановив червоний постамент, на якому розмістив свою скульптуру. Спочатку, за його словами, він хотів поставити її перед Бранденбурзькими воротами в Берліні, однак у нього не вистачило на це грошей.

Довідка Вікіпедії:

Кількість зґвалтувань радянськими солдатами оцінюють числами від десятків тисяч до 2 мільйонів. Враховуючи кількість абортів у наступні місяці та сучасних медичних досліджень вважається, що близько 100 тисяч жінок були зґвалтовані у Берліні.

Британський історик Ентоні Бівор описує трагедію як "найбільший феномен масових зґвалтувань в історії", і робить висновок про те, що принаймні 1,4 мільйона жінок зґвалтували тільки у Східній Прусії, Померанії та Сілезії.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.