Уряд Меркель складає повноваження, щоби працювати надалі

Сьогодні, в день першого засідання бундестагу нового скликання, офіційно завершується термін повноважень нинішнього уряду Німеччини на чолі з Ангелою Меркель.
Меркель і надалі виконуватиме свої обов'язки (фото ria.ru)
Меркель і надалі виконуватиме свої обов'язки (фото ria.ru)

Попри це вакууму влади в Німеччині не буде: канцлер і міністри продовжать виконувати обов'язки до формування нового кабміну, а обсяг їхніх повноважень практично не зміниться, повідомляє ria.ru.

Під час свого першого установчого засідання бундестаг 18-го скликання, обраний 22 вересня цього року, депутати планують розглянути питання виборів президента парламенту, його заступників, а також затвердження нового регламенту.
 
Одночасно з першим засіданням бундестагу закінчуються повноваження колишнього уряду. Тобто вже сьогодні Меркель та її міністри отримають від президента Німеччини Йоахіма Гаука повідомлення про звільнення.
 
Однак нового уряду, який має бути сформований за підсумками вересневих виборів, досі нема. І коли він з'явиться, незрозуміло. У німецькій конституції такий варіант розвитку подій передбачений. І щоби не допустити безвладдя, глава держави відповідно до статті 69 Основного закону Німеччини доручить Меркель і її команді продовжити виконання своїх обов'язків до обрання наступників.
 
Таким чином, на своїх постах залишаться і канцлер, і міністри, і статс -секретарі відомств (у Німеччині ця посада аналогічна посаді заступника міністра в інших країнах).
 
Як пояснив німецький політолог Юрген Фальтер (Juergen Falter), обсяг їхніх повноважень практично не зміниться.
 
"У рамках бюджетних зобов'язань федеральний уряд - на відміну, наприклад, від США - залишається повністю дієздатним. Тобто у нас не зупиниться фінансування держустанов або не трапиться щось подібне. Все, що задано в бюджеті, буде профінансовано", - сказав експерт.
Уряд - навіть з приставкою "в.о." - зберігає право випускати розпорядження, затверджувати і вносити до бундестагу законопроекти і навіть приймати новий бюджет. Хоча у своїй законотворчій діяльності він повинен оглядатися на парламент.
 
За словами Фальтера, передбачені законом обмеження стосуються головним чином організаційно-кадрових питань. Наприклад, Меркель не має права звільнити когось зі своїх підлеглих, так само як і піти за власним бажанням члени кабміну теж не можуть. Парламент не може висловити уряду вотум недовіри - бо довірою новий бундестаг його ніколи і не наділяв.
 
У німецьких юристів для такого стану справ є спеціальний термін: принцип "скам'яніння" уряду.
 
"Але загалом дієздатність уряду, в тому числі й у зовнішньополітичних питаннях, зберігається. Основний закон складений таким чином, що ніякого вакууму влади немає", - підкреслив політолог.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.