Янукович відкладе асоціацію з ЄС на рік?

Депутат від Партії регіонів Валентин Ландик попросив Президента України Віктора Януковича відкласти на рік підписання Угоди про асоціацію з Євросоюзом.
(фото president.gov.ua)
(фото president.gov.ua)

Ландик заявив, що вітчизняна продукція стане неконкурентоспроможною після підписання євроасоціації.

Своє прохання Ландик передав Януковичу вчора, 12 листопада, під час зустрічі Президента з представниками Українського союзу промисловців та підприємців (УСПП) і Федерації профспілок України (ФПУ), яка відбулася в Києві.

"У нас сьогодні величезні проблеми з Росією, Казахстаном, куди ми відвантажуємо більше 50% продукції", - сказав він.

Він зауважив, що українська продукція може стати неконкурентоспроможною після підписання угоди з Європейським Союзом про асоціацію, оскільки в такому випадку обсяги експорту українських товарів до країн Митного союзу будуть обмежені.

"Якщо це можна, давайте підписання на один рік поки перенесемо. Ще дайте нам можливість підготуватися, дайте можливість закупити обладнання. Це велике прохання не тільки моє, це велике прохання промисловців", - сказав В. Ландик.

Втім, він був не єдиним у своєму проханні: його підтримав Президент ПАТ "Новокраматорський машинобудівний завод" Георгій Скудар, який у своєму виступі звернув увагу на наявні проблеми в поставках української продукції на ринки країн Митного союзу.

"Зараз йдеться про підписання асоціації з Європою - так ніхто нас там не чекає. Як не могли ми поставити до Німеччини ніколи прокатний стан, ми його і тепер не поставимо. Більше того, там у машинобудуванні безробіття побільше, ніж у нас", - сказав Г. Скудар.

Як повідомила прес-служба Президента, за день до цієї зустрічі Януковичу написав голова ФПУ Юрій Кулик. У своєму листі він, зокрема, зазначив, що "до Федерації профспілок України надходять численні звернення від профспілкових організацій, членів профспілок, у яких висловлюється глибока стурбованість погіршенням протягом останніх місяців економічного стану підприємств через ускладнення виробничих зв'язків з партнерами, зокрема в Російській Федерації та інших країнах СНД".

З листом до Президента звернувся також президент УСПП, народний депутат Анатолій Кінах: "У зв’язку з призупиненням Російською Федерацією сертифікатів на постачання продукції транспортного машинобудування зупиняються такі підприємства як "Азовмаш", Стахановський вагонобудівний завод, "Дніпровагонмаш", Крюківський вагонобудівний завод. Аналогічні проблеми виникли на підприємствах кондитерської галузі (Вінниця, Маріуполь тощо). Через від’ємну зовнішню кон’юнктуру зупинилися підприємства хімічної галузі (Сєвєродонецьк, Черкаси, Рівне тощо). Дуже серйозна ситуація у зв’язку з відсутністю ринків збуту продукції склалася в галузях авіа-, автомобільного будування. В цілому спад виробництва в машинобудуванні в січні-вересні 2013р. склав 13,6%, хімічної промисловості - 19,6%. В групі непродовольчих товарів споживання на внутрішньому ринку України доля імпортної продукції складає 57-60%", - повідомив А. Кінах.
Янукович, у свою чергу, пообіцяв розглянути висловлені пропозиції.

"Я уважно прочитав ваші листи, звернення і пропозиції. Поділяю вашу стурбованість ситуацією, яка є в країні... Деякі заводи вже працюють неповний робочий день і скорочується заробітна плата, є загроза втрати робочих місць", - зазначив Янукович.

На його переконання, така ситуація є неприпустимою і потребує негайного вирішення.

"Нам треба шукати вихід. Є різні підходи, є різні пропозиції", - сказав Янукович.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.