Помаранчеву революцію формували маніпулятивні технології, а Євромайдан - реальна ініціатива людей, - соціолог

Євромайдан - це нормальна форма зрілого протесту, на відміну від "Помаранчевої революції".
фото ric.ua
фото ric.ua

Таку думку висловив соціолог Євген Головаха в інтерв'ю ЛІГАБізнесІнформ, передав кореспондент ІА "ГРІМ".

"Це - справді демонстрація бажання людей обрати певний шлях розвитку країни. Демонстрація абсолютно виправдана. Бо влада вже сформувала одну позицію, потім неочікувано було здійснено політичний кульбіт. Це природна форма протесту людей, які не хочуть, щоб країна змінювала вектор свого розвитку в залежності від кон'юнктурних обставин і тиску ззовні", -
заявив Євген Головаха.

За його словами, "Помаранчева революція", здебільшого, була сформована на маніпулятивних технологіях, а Євромайдан - ні.

Дав соціолог і детальнішу характеристику Євромайдану. З його слів, його особливістю є відсутність харизматичної лідерської складової, яка зіграла визначальну роль у Помаранчевій революції.

"Тоді був один кумир, заради якого, на жаль, люди були готові мітингувати впродовж багатьох тижнів. Зараз на Майдані переважає не емоційна, а раціональна складова. Це серйозніший і перспективніший рух", -
заявив Головаха.

Він уточнив, що коли протест і громадянська активність реалізовуються не в ім'я лідера, а за спільну ідею і за вибір шляху розвитку, то відсутність єдиного лідера є більш зрілою формою протесту незалежно від того, чим акція закінчиться.

Є. Головаха зазначив також, що Євромайдан не можна буде назвати неефективним навіть тоді, коли його цілі не буде досягнуто, тобто не буде підписано Угоду про асоціацію між Україною та ЄС.

"Він вже ефективний - тим, що здійснює безумовний тиск на владу. І психологічний, і політичний тиск. Звичайно, він впливатиме, вже впливає (на владу)", -
заявив Головаха.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.