Президент не розуміє, що відбулось, а Генпрокуратура шукає винних у побитті демонстрантів Євромайдану

Генеральна прокуратура України розпочала перевірку всіх обставин подій на майдані Незалежності у Києві в ніч з 29 на 30 листопада. Відповідне розпорядження вже надав президент Віктор Янукович.
(фото dw.de)
(фото dw.de)

Гарант обіцяв знайти винних

Після подій в ніч з 29 на 30 листопада до українського народу звернувся президент Віктор Янукович. Він заявив, що "глибоко обурений тими подіями, які відбулися вночі на майдані Незалежності", а також, що "засуджує дії, які призвели до силового протистояння та страждань людей".

"Ті, хто не почули слова Конституції та Президента і своїми рішеннями та діями спровокували конфлікт на Майдані, будуть покарані", - сказав Віктор Янукович.

"Я вимагаю від Генеральної прокуратури України терміново надати мені та українському суспільству результати негайного та об’єктивного розслідування для належного покарання винних", - завначив він.

Генпрокуратура буде проаналізувати кожну хвилину

За словами Генерального прокурора України Віктора Пшонки, люди на Майдані знаходилися законно і мирні акції не можуть мати такого закінчення. Тому винних в нічних подіях буде встановлено, повідомляє прес-служба відомства.

"Люди на Майдані знаходилися законно. Це їх конституційне право, і завдання правоохоронних органів полягало в першу чергу в тому, щоб забезпечити реалізацію цього права", - сказав він.

І при цьому додав, що кожна хвилина таких подій має бути з’ясованою.

"Якщо відбулися сутички, є постраждалі - значить, було порушено закон. І в першу чергу я вимагаю розслідування правомірності застосування спецзасобів співробітниками правоохоронних органів та перевірки інформації міліції щодо провокаційних дій окремих груп людей, які були за спинами мирних громадян", - зазначив Віктор Пшонка.

"Вже відкрито кримінальні провадження за фактами подій, які призвели до силового протистояння людей на Майдані у ніч з 29 на 30 листопада. Діям усіх учасників буде дана правова оцінка, і будуть встановлені всі люди, які постараждали внаслідок сутичок", - сказав Віктор Пшонка.

Прем'єр заперечує причетність влади до побоєща

Прем'єр-міністр України Микола Азаров також висловив свою думку щодо жорстоких дій правоохоронців на майдані Незалежності в Києві. Зокрема, в інтерв'ю телеканалу "Інтер" він заявив, що влада жодним чином не причетна до розгону Євромайдану і заперечив будь-які  спроби прив'язати ці події до  президента чи Кабміну і підконтрольних йому міністерств.

"От поясніть мені: навіщо владі було це потрібно? Невже ви думаєте, що ми б себе так підставили?", - сказав Микола Азаров.

Нагадаємо, в ніч на 30 листопада, близько 4-ої ранку на майдані Незалежності з‘явився "Беркут" та силою розігнав Євромайдан. Як згодом пояснило керівництво міліції Київщини, у такий спосіб правоохоронці звільняли площу для встановлення новорічної ялинки у столиці. Внаслідок цього понад 30 осіб постраждало, 35 осіб було затримано.

 

 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.