"Маски-шоу" депутатів Львівської облради, або Сланці, обранці, за...нці

Сьогоднішню сесію Львівської обласної ради паралізував газ. На щастя, не нервово-паралітичний, а сланцевий. Хоча нервова система депутатів була на межі. Емоцій, гострих слів, звинувачень і залякувань вистачало. Зрештою, така поведінка притаманна цим "народним слугам".

Найбільше впиралися депутати ВО "Свобода". До слова, друзів обласного калібру прибула підтримати  голова комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи Ірина Сех. "Свободівцям" узагалі не подобалася сама ідея появи цього питання у сесійній залі, але керівник Львівської облдержадміністрації Віктор Шемчук провів передсесійну підготовку із "потрібними" депутутами та заручився їх підтримкою. Проте необережна заява керівника фракції "регіоналів" в обласній раді Ігоря Грещука про фінансовий інтерес з боку "Свободи" дуже розлютила останніх. Ті завимагали в залу представника фірми-видобувача "Шеврон", який мав би засвідчити: "Свобода" не вимагає 450 мільйонів доларів США за дозвіл розробляти ділянку Олеська. Депутати не працювали, чекали, а представник так і не прибув. Зате появився лист від компанії "Шеврон" за підписом її регіонального директора про те, її працівникам заборонено у бідь-якій країні давати хабарі. Текст папірця, озвучений головою облради Петром Колодієм вгамував пристрасті "Свободи" і депутати продовжили працювати. 

Підтримати позицію президентської вертикалі із Києва прибув міністр енергетики та вугільної промисловості України Едуард Ставицький. Він переконував присутніх у нешкідливості речовин, що їх використовують для гідророзриву пластів у процесі газовидобування. Київський гість навіть порівняв ці речовини із пральними порошками. За його словами, а за прийняття "правильного" рішення, що дозволить "Шеврону" працювати на Львівщині, обіцяв допомогти із Грибовицьким смітником. 

Після гарячих дебатів усе завершилося тим, що заступник голови обласної ради Валерій П'ятак поставив питання про голосування за проект угоди щодо розподілу вуглеводнів з ділянки Олеська між Україною, компанією "Шеврон" і ТзОВ "Надра Олеська" в цілому. "За" проголосувала та сама кількість депутатів, що й уранці, коли згадане питання включили до порядку денного сесії, - 66 осіб.   

Фото Сашко Чорний

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.