Барак Обама запропонував план боротьби зі зміною клімату

Виступаючи у Джорджтаунському університеті Президент США Барак Обама презентував новий пакет заходів, за допомогою яких США збираються боротися зі зміною клімату. План включає обмеження на викиди електростанцій і підтримку "зелених" технологій в енергетиці. Він сказав, що економіка, яка не шкодить довкіллю, може стати головним рушієм прогресу у наступні десятиліття і пообіцяв очолити атаку усього світу на зміну клімату.

Він сказав, що економіка, яка не шкодить довкіллю, може стати головним рушієм прогресу у наступні десятиліття і пообіцяв очолити атаку усього світу на зміну клімату.

Тим самим Обама виконав інавгураційну обіцянку перейти від слів до справи у боротьбі зі зміною клімату. Барак Обама повторив заявлені ще в 2009 році тези щодо зменшення викидів парникового газу в США на 17% до 2020 року. Він також пообіцяв відмовитися від нафтопроводу з Канади, якщо проект продукуватиме надто багато парникових газів.

Наріжним каменем у плані Обами стала обіцянка вперше ввести ліміти на викиди наявних і нових електростанцій у Сполучених Штатах. Електростанції в США дають третину викидів парникового газу і 40% викидів сполук вуглецю в атмосферу. Втім,про розміри цих лімітів, американський президент поки що промовчав.

План також передбачає підтримку сонячної та вітрової енергетики: до 2020 року такі електростанції повинні будуть давати енергію, достатню для забезпечення 6 мільйонів американських домогосподарств. Окрім того, план включає підвищені нормативи енергозбереження для електроприладів і будинків.

До виступу Обами Білий дім заявив, що зміна клімату реально загрожує людству. Головним аргументом стало те, що на останні 15 років припадають  12 найспекотніших років в історії спостережень.

Основну частину плану президент Обама може ввести в дію самостійно, проте ціла низка пунктів потребують схвалення Конгресу, і тут президента-демократа можуть очікувати труднощі. Проти запровадження квот давно виступають республіканці, яким належить більшість у палаті представників. Спікер палати Джон Бейнер вже назвав плани Обами абсолютним божевіллям, аргументуючи це тим, що більшість американських електростанцій працюють на вугіллі, а отже, їхні власники постраждають від обмежень на викиди диоксиду вуглецю.

Деякі експерти з Міжнародного інституту навколишнього середовища і розвитку також критикують кроки президента і зазначають, що Обама робить дуже мало і занадто пізно, адже у США ігнорували проблему більше десяти років і вона стала набагато серйознішою. США не підписали Кіотський протокол ООН 1997 року, що зобов‘язує розвинуті країни та країни з перехідною економікою скоротити або стабілізувати викиди парникових газів.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.
...