У Молдові штрафують за російську мову

Правоохоронні органи Республіки Молдова вперше притягнули до адміністративної відповідальності одну з місцевих громадських організацій за використання банерів з написами російською мовою під час протестної акції. Цікаво, чи лише за мову штрафують активістів?

Штраф виписаний владою міста Бельци. Відповідач - Ліга російської молоді Молдови, яка 17 липня 2013 організувала акцію протесту, приурочену до візиту в республіку президента Румунії Траяна Бесеску.

Згідно з протоколом, організатори маніфестації використовували два плакати з «текстами інформативного характеру російською мовою», тим самим порушивши 364 статтю адміністративного кодексу Республіки Молдова.

Таким чином, лідеру місцевого осередку Ліги російської молоді Віктору Калашникову виписали штраф розміром 400 лей ($ 31).

Лідер громадського руху «Батьківщина - Євразійський союз» Ігор Тулянцев заявив, що подібні дії місцевої влади продемонстрували, що в Молдові намагаються витіснити російську мову з усіх сфер суспільно-політичного життя країни.

А у заяві, опублікованій на сайті Ліги, дії молдавської влади називають «фашистськими методами» і порівнюють з боротьбою з російською мовою в часи румунської окупації Молдови.

Представники правоохоронних органів міста Бельци запевнили, що більш детальну інформацію буде надано найближчими днями.

У квітні 2012 року парламент Молдови прийняв закон, який передбачає штрафи до 10 тис. леїв ($900) за розміщення реклами та інформаційних повідомлень російською мовою. Закон передбачає, що у населених пунктах, де проживають етнічні росіяни, українці або гагаузи, до тексту державною мовою повинен додаватися переклад на відповідну мову.
 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.