У Львові на Личаківському кладовищі постав "дзеркальний" Кузя

На Личаківському кладовищі у Львові хто тільки не похований - професори, громадські діячі, художники, письменники, композитори... А сьогодні, 12 жовтня, о 12 годині 12 хвилин на цьому "видатному " цвинтарі відкривали пам'ятник абсолютно простій людині - принаймні так сказав Павло Крахмальов, який був клавішником у легендарному гурті "Брати Гадюкіни". А постамент, заради якого всі зібрались, присвячений фронтмену цього гурту - Сергію Кузьминському, в народі більше знаному як Кузя.

Вшанувати пам'ять музиканта зібралось багато народу - як старі друзі, так і люди, які цінують творчість та глибоко поважають особистість самого Сергія Кузьминського.

Перед тим, як зняти покривало, Павло Крахмальов заінтригував присутніх: "Прийшовши до Сергія, кожен зможе в ньому побачити себе". І стягнув тканину.

Над могилою співака тепер височіє дзеркальна плита з вирізаним у ній птахом. І скромний надпис, уже на надгробку, що тут похований Сергій Кузьминський. І все. У чому ж сіль?

Автором пам'ятника став скульптор Олексій Золотарьов. Коли його запитали, що означає такий нестандартний підхід до роботи, він відповів: "Дзеркальний бік - це публічне життя Сергія, його творчість, у якій відбивається навколишнє життя. А зворотня, мідна - це приватний, особистий простір музиканта. Неоднозначність взагалі, над якою птах - як символ свободи".

Кореспондентові ІА "ГРІМ" скульптор розповів трохи детальніше про роботу над постаментом:

Як вам працювалося над пам'ятником?

- Над самим проектом достатньо легко, жодних проблем із втіленням не було. Думаю, важливу роль тут зіграло те, що я не є фанатом творчості "Братів Гадюкіних". Прихильник - так, але не фанат. Саме тому, напевно, зміг подивитись на постать Сергія якось навіть трохи відсторонено.

Із втіленням проблем не було - а з чим тоді виникали?

- З усією юридично-бюрократичною частиною, із узгодженням відповідних документів. Ідея відразу не була сприйнята тут, на Личакові. Але коли змінилось керівництво, то все пішло якось легше.

Звідки черпали натхнення для роботи?

- Тексти гурту - через те і обрав дзеркало. Кузьминський зокрема, і "Гадюкіни" загалом завжди відображали навколишню дійсність у своїх текстах, тому і захотів зробити саме так.

Текст і фото Тетяна Павліченко

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.