Австрієць пише симфонію про Голодомор

Австрійський композитор Штефан Марія Карл пише симфонію про Голодомор.
фото dw.de
фото dw.de

Його цікавить, чому українцям необхідно подивитися в очі власній історії та осмислити її, повідомляє dw.

На думку австрійського композитора, на сьогоднішній день на Заході про цю трагедію майже нічого не знають. Саме це стало причиною того, що австрієць почав збирати матеріали та захопився цією ідеєю. Однак, реалізувати цю ідею він поки не зміг через недостанє фінансування.

"Я хотів би прикласти свій мистецький талант до чогось змістовного - до гуманістичного, політичного проекту, у випадку якого я відчуваю, що роблю щось важливе - не лише для самого себе, але, звичайно, й для інших людей. А сучасне мистецтво, хоч би йшлося про нову музику або живопис та інсталяції, на мою думку, у більшості не має ані вищого сенсу, ані користі для суспільства", - розповів Штефан Марія Карл.

За його словами, до теми Голодомору він прийшов випадково. Трапилось це через розмову з доктором Марі-Од Тардиво з Франції, яка писала дисертацію про російський ГУЛАГ та багато років працювала для України в Брюсселі та Лондоні.

"Вона познайомила мене з темою Голодомору під час мого навчання у Лондоні у 2010 році. Я одразу інтуїтивно відчув, що на цю тему варто було би написати великий твір. Однак тоді я не знав, що творів про Голодомор, створених митцями, котрі не мають українського коріння, дуже-дуже мало. Це мене неабияк здивувало і присоромило, адже це один із найбільших геноцидів ХХ сторіччя", - додав австрієць. 

Штефан Марія Карл розповів, що більшість українців прихильно поставилася до того, що він ініціюю проект про Голодомор.

"Багато хто цього, звичайно, не розуміє, адже я не маю українського коріння, й автоматично ставиться з недовірою. Багато передусім молодих людей узагалі не хочуть нічого про це чути. Я зустрічав багато українських музикантів у Лондоні, а також у Німеччині. Багато хто навіть агресивно реагує на те, що я хочу пристрасно дискутувати на цю тему. Дуже мало хто пропонує свою активну допомогу. Багато хто взагалі не реагує", - розповів композитор.

Він переконаний, що мистецтво допомагає осмислити Голодомор.

"Для такого народного болю, який був спричинений Голодомором, дуже-дуже важливо, аби він був емоційно пропрацьований за допомогою засобів мистецтва. Музика або живопис можуть звертатися до почуттів, до яких не можна дістатися словами, - у глибині людської душі. Однак для цього треба інвестувати гроші. В Україні є достатньо багатих людей, олігархів, однак їм бракує усвідомлення й волі", - додав Штефан.

Він розповів, що компонування твору він розпочав ще минулого року. Також молодий композитор поділився, що симфонія буде дуже трагічною, адже вона алегоризує геноцид.

"Однак у ньому (творі) має бути присутній позитивний поворот і надія. Це моя ціль, яку я спробую досягти", - повідомив він.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...