Вчора, 3 грудня, у Львівській галереї мистецтв імені Б. Возницького відкрили збірну виставку мистецьких творів "Діти і дітлахи", повідомляє gazeta.ua.

Виставка сформована із 136 експонатів - живопис, графіка, скульптура із збірок Львівської національної галереї мистецтв ім. Б.Г. Возницького та Національного музею у Львові ім. А. Шептицького. Усі роботи періоду XVIІ-XX ст. поділяють на два види - портрети дітей та сюжети із життя

"Остання мистецька виставка на тему дітей проводилася у Львові востаннє 30 років тому, тому це фактично перша виставка у новому столітті. Більшість робіт ще не виставлялися, були в архівах, їх можна побачити вперше. Більше року наукові працівники музею готували експозицію, підбирали та досліджували матеріали. Думаю, усім буде дуже цікаво подивитися, як змінюються діти та мистецьке виконання дитячих портретів за останні 400 років", - розповіла директор Львівської галереї мистецтв імені Бориса Возницького Лариса Разінкова-Возницька.

Стилістичний діапазон творів охоплює бароко, класицизм, романтизм, реалізм, бідермаєр, імпресіонізм та модернізм. Цікавими є графічні роботи Жана Батіста-Мале, Луї Марена–Бонне та інших.

"У період із 16 по 18 століття, дітей зображали янголятками, з якимись міфічними істотами, більш романтично, а вже із 18 століття художники малювали реалістичні картини. Кілька століть тому намалювати портрет дитини могли дозволити лише королівські та дворянські родини. Дітей зображали навіть у юному віці задуманими та величними. А ось у реалістичних картинах 19 століття зустрічаються і діти-прохачі і утікачі, обідранці і волоцюги", - каже куратор виставки повідомила Христина Березовська.

Триватиме виставка мистецьких творів "Діти і дітлахи" у Львівській галереї мистецтв імені Б. Возницького до 3 січня 2014 року.