Вчені: людина продовжує еволюціонувати

Можна було б припустити, що в новітній час вплив природного відбору вже не настільки сильний, як раніше. Однак нове дослідження спростувало цю тезу. Генетики разом з еволюційними біологами проаналізували генеалогічну історію Фінляндії. Вони зіставили зміни деяких особливостей людини (зріст, вага, тривалість життя) і мутації ДНК.

На щастя, багато фінські сім'ї надали генеалогічні архіви - в них міститься інформація про людей, що жили в XVIII столітті або ще раніше. Вчені зібрали дані про 10 тис. Осіб: були вивчені їх ДНК і проаналізована інформація, що стосується їхніх предків.

Порівнявши геноми, фахівці з'ясували, що від 4 до 18% варіацій в рисах жителів Фінляндії XVIII-XIX століть стали наслідком різних генетичних мутацій, а не чинників соціально-економічного характеру. Звичайно, вплив генетичних мутацій на формування людських рис може здатися незначним, проте це не зовсім так. Щось подібне мало місце і в доісторичні часи, і це говорить про те, що еволюція людини не зупинилася.

Вчені вважають, що в XX столітті можна було спостерігати «прискорення» цього процесу. Підвищення впливу природного відбору можна пояснити тим, що в цей період фактори соціально-економічного характеру надавали менший вплив на вибір сексуального партнера, ніж у минулі часи. Таким чином, сучасна людина має менше обмежень у виборі партнера.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...