Нанотрубки навчили "винюхувати" несвіже м'ясо

Хіміки Массачусетського технологічного інституту (США) розробили портативний датчик, який вміє розпізнавати "запах" несвіжого м'яса - речовини путресцин і кадаверин.

Інновація заснована на електропровідності вуглецевих нанотрубок, яка змінюється при контакті з молекулами трупних отрут. Дослідження опубліковане в Angewandte Chemie International Edition, коротко про нього пише N + 1.

Сенсор зібраний з декількох золотих електродів, в міліметровому проміжку між якими розмістили одностінні вуглецеві нанотрубки. До останніх приєднані спеціально підібрані молекули порфирина, які якраз забезпечують чутливість датчика до трупних отрут.

При контакті з молекулами аміну (путресцина, кадаверина і ряду інших продуктів гнильного розпаду білків) опір нанотрубок зростає, зменшуючи протікає через сенсор струм. У підсумку датчик показує, що м'ясо зіпсувалося.

Автори протестували чутливість апарату до амінів, а так само до ряду інших речовин, які як правило є в типовому холодильнику. Виявилося, що порфірини насправді вибірково реагують саме на трупні отрути.

Для контрольної перевірки команда проекту випробувала новий сенсор для визначення терміну придатності курки, лосося, тріски та свинини при кімнатній температурі або в холодильнику. Без охолодження датчик повідомив про псування продуктів вже через день, тоді як при температурі 4 градуси їжа зберігала свіжість мінімум 4 дні.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...