На одному з найстаріших ринків Львова пройшло урочисте Водосвяття

У переддень величного християнського свята ­ Хрещення Господнього, за давньою традицією на одному з найстаріших ринків Львова  ­Краківському ­ відбулась урочиста святкова літургія.
Про це передав кореспондент ІА "ГРІМ". 
Щороку біля фігури Божої Матері, яка знаходиться на головній площі Краківського ринку, відправляють Велике Йорданське водосвяття.
"Ісус Христос, коли прийшов на Землю, найосновніше, що він зробив для людей, він взяв гріхи цілого світу на себе. І, власне, ті гріхи він змив у Йордані. І тому дуже велике значення для нас має Йордан, який є початком нового життя людства", ­ засвідчив під час Водосвяття отець Ігнатій Голинський, Монах-­студит Свято­-Михайлівського монастиря.
Фігура Божої матері для працівників краківського ринку, його відвідувачів та мешканців прилеглих територій вже віддавна стала місцем, де щоразу можна звернутися до Бога, помолитися, згадавши про Божі заповіді та людські чесноти. А на свята площа наповнюється вірянами, які чекають особливої  духовної благодаті.
"Це та християнська традиція, яка є в нашому народі, а започаткована вона далеко на йорданській землі. І сьогодні вона на підприємстві "Ринок краківський", де ви бачите, скільки зібралося людей, котрі мають можливість одночасно працювати і отримати благословенну християнську водохрещенську воду", ­ наголосив заступник голови Львівської обласної організації об’єднань роботодавців Василь Павлечко.

Боже благословення зійшло і на підприємців ринку. Священики ­ отець Ігнатій та отець Ярослав­ пройшли торговими рядами, освятивши магазини, товари та й самих продавців з відвідувачами, аби були здорові, щасливі та успішні протягом усього року. Після урочистостей, кожен охочий мав можливість долучитися до святині, набравши "водички­-йорданички", яка зберігатиметься в оселі цілий рік.
Продавці ринку розповіли, що до споживання йорданської води вони нічого не їли і не пили, як того вимагає звичай, та побажали, аби це Водохреща принесло усім душевний спокій, радість і зробило усіх щасливими.
І сказав Господь: "Пам’ятай день святий святкувати". Відтак за ініціативи Володимира Кожана, голови Львівської обласної організації об’єднань роботодавців, неділя та дні великих церковних свят на ринку є вихідними. Таке рішення було прийняте саме з релігійних міркувань, аби мати, як зазначив сам Володимир Кожан, у всьому благословення Боже. До речі, на сьогодні Краківський залишається єдиним ринком у Львові з таким графіком роботи, що, як показали роки, зовсім не шкодить бізнесу.
Продавці радіють, що можуть у такі свята відпочити, відсвяткувати та піти до церкви і вдячні директорові ринку за такий графік роботи. А підприємці, котрі працюють на ринку, у свою чергу стверджують, що клієнтів за час вихідних і свят не втрачають, бо "у такі дні треба не працювати, а святкувати".
Нагадаємо, Щороку 19 січня  християни Східного обряду відзначають Хрещення Господнє ­третє і завершальне велике свято різдвяно­новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан або Водохреща.
Коли Ісусові Христові виповнилося тридцять років, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя на річці Йордан. Християнські перекази оповідають, що коли Син Божий виходив із води, небеса розкрилися, і в цю саму мить на плече його опустився голуб. Це був Святий Дух. Звідси й пішла традиція хрещення у воді.
У переддень Водохреща відзначають Святвечір, або "Голодну кутю". В цей день, так само, як і на саме Водохреща, у церквах освячують воду.
Після Водосвяття всі люди повертаються до своїх домівок. Перед їжею п'ють свячену воду, оскільки вважається, що свячена на Водохреща вода має вживатися натще, адже саме за цієї умови вона має найбільшу силу.
Наступного після Водохреща дня люди справляли "посвятки" ­ тобто переходили до звичайного трудового ритму, та відзначали свято Івана Хрестителя.
 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...