Економічний союз США та ЄС стартував

У Вашингтоні стартували переговори щодо глобальної економічної угоди – зони вільної торгівлі між США та ЄС. Америка хоче завозити в Європу ГМО продукцію, а ЄС хоче експортувати культуру і технології.

Процес буде непростим, адже обидві сторони намагатимуться захистити від конкуренції свої ключові галузі. Наприклад, представники ЄС на переговорах наполягатимуть на тому, щоб американські штати, міста та федеральні департаменти зняли преференції для американських постачальників. Крім того, Франція зажадала захисту для своєї кіноіндустрії та для телевиробництва.

Натомість Вашингтон шукатиме способу змусити ЄС відкрити свій ринок для біотехнологічних американських фірм, які продають генетично модифіковані продукти. Їх вживання викликає в ЄС значні суперечки.

Якщо переговори завершаться успішно, то зона вільної торгівлі між ЄС та США запрацює вже у 2014 році. Аналітики кажуть, що від такої угоди користь була б на обох берегах Атлантики.

Початок перемовин вже затьмарений  нещодавними скандалами щодо шпигунства та заявами про протекціонізм. Втім канцлер Німеччини Ангела Меркель заявила, що ця угода залишається найвищим пріоритетом.

Глава Єврокомісії Жозе-Мануель Баррозу минулого місяця, коли сторони офіційно домовилися про початок переговорів, заявив, що ці переговори не завжди будуть легкими, але вони того варті.

У США вільну торгівлю з ЄС підтримує і Конгрес, і адміністрація президента. Характерно, що ця ідея подобається як республіканцям,так і демократам. Усі розуміють, що відносини між США та Європою змінюються. Вони вже не базуються на питаннях безпеки. Основний пріоритет зараз – економіка. За словами експертів, поки що не існує інституційних механізмів, що підтримували б ці нові відносини. Тож, угода про вільну торгівлю якраз на часі.

Мита на товари та послуги між США та ЄС вже зараз є низькими, але є такі перепони, як стандарти безпеки, інспекційні процедури та преференції для національних компаній. Усунення цих бар'єрів суттєво полегшить компаніям трансатлантичну торгівлю.

У разі успіху, угода стане найбільшим кроком вперед у трансатлантичних відносинах з часів “холодної війни”. Деякі експерти зазначають, що це – остання спроба Заходу втримати лідерські позиції у конкуренції з Китаєм, Індією та іншими державами, які демонструють швидке зростання.
Торік обсяг торгівлі між США та ЄС сягнув 500 млрд євро, ще 280 млрд євро становив обсяг ринку послуг. Потік інвестицій обчислюється трильйонами.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.