Журналісти б'ють на сполох: їх занадто часто б'ють

Порівняно із 2008 роком на журналістів нападали у 5-6 разів більше.
Найнебезпечніше працюватижурналістом у Києві (фото tvi.ua)
Найнебезпечніше працюватижурналістом у Києві (фото tvi.ua)

За 8 місяців поточного року зафіксовано 54 напади на журналістів і 89 випадків перешкоджання їхній професійній діяльності, повідомляє unn.com.ua.

“Тільки за липень було 10 випадків нападів на журналістів, тоді як за весь 2008 рік - 8”, - зазначила виконавчий директор Інституту масової інформації Оксана Романюк.

Експерт наголосила: “Фізична агресія збільшилася у другій половині 2012 року, коли тривала передвиборна кампанія. Зараз ситуація залишилася приблизно на такому ж рівні. За інформацією журналістських організацій, основними агресорами щодо журналістів були приватні особи (22 випадки), працівники правоохоронних і силових структур (15 випадків), охоронці і молоді люди спортивного вигляду (12 випадків)”.

Зростання фізичної агресії, упевнені журналісти, може свідчити про те, що нападники не бояться покарання.

"За нашими даними, у 2013 році до суду дійшло тільки 5 справ за 171 ст. Кримінального кодексу України - перешкоджання законній професійній діяльності журналістів. А це приблизно кожна двадцята справа. За даними Генеральної прокуратури України, за січень-липень 2013 року 117 справ було зареєстровано за 171- ою статтею. З них дві третини (69 справ) було закрито на "реабілітуючих підставах" (відсутність складу злочину). За даними МВС, станом на вересень 2013 року, на обліку в Державному реєстрі перебувало 75 справ, зареєстрованих за 171 -ою статтею", - йдеться в заяві журналістських організацій.

Довідка:

За даними Інституту масової інформації, у 2012 році на журналістів напали 65 разів. Найбільше фактів нападів на журналістів експерти зафіксували у Києві - 25. Що стосується регіонів, то тут їхня кількість приблизно однакова, за винятком Криму, де було зафіксовано найменше - лише 2 факти. Зазвичай, напади на журналістів правоохоронці трактують не як перешкоджання професійній діяльності, а як звичайне "хуліганство". 2012 рік запам’ятався українським журналістам рекордною кількістю порушень їхніх прав за останні 10 років. 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.
...