Українці більшість своїх доходів тратять на товари та послуги

Жителі України витрачають на товари та послуги до 80% від своїх доходів, тоді як у Європі всього 30-40%.
фото akak.ru
фото akak.ru

Про це говориться в дослідженні консалтингової компанії Jones Lang LaSalle, пише "Комерсант Укрїна". При цьому українці традиційно відкладають більше грошей, ніж європейці. Економічна нестабільність в країні змушує населення збільшувати кількість заощаджень, що не може не стримувати розвиток роздрібної торгівлі в країні.

За обсягом річних споживчих витрат Київ займає останнє місце серед 57 міст Європи, йдеться в повідомленні консалтингової компанії з нерухомості Jones Lang LaSalle (JLL). У середньому на рік житель столиці витрачає на товари та послуги 3,6 тис. євро (38,6 тис. грн). Жителі Москви (46- е місце) і Санкт -Петербурга (54- е) витрачають 11 тис. євро і 6,3 тис. євро відповідно. Експерти JLL відзначають, що лідерами за купівельною спроможністю населення є жителі таких невеликих міст, як Цюріх (38,6 тис. євро), Осло ( 35,3 тис. євро) і Люксембург (27,2 тис. євро). 

При цьому жителі країн, що розвиваються витрачають на товари та послуги більше грошей , ніж жителі в розвинених країнах, зазначають у JLL. У Києві цей показник у загальній структурі доходів населення становить 80 % і вище, у містах Росії - до 75%, в ​​той час як у Європі - 30-40 %.

" Такий розподіл пов'язано з звичками споживачів . У європейських містах значна частина заробітку населення йде на накопичення , тоді як у містах СНД жителі воліють витрачати " тут і зараз" , - пояснили JLL

Втім, виконавчий директор Міжнародного фонду Блейзера Олег Устенко відзначає, що ситуація йде з точністю до навпаки. "У європейських містах населення відкладає меншу частину від свого доходу, ніж в Україні. Останнє характерно для економіки ринків, що розвиваються. Норма заощадження в Україні зараз становить 10-20 %, тоді як у Європі всього близько 10%". За його словами, наприклад, у США американці до фінансової та економічної кризи 2008-2009 років практично не робили заощаджень. Але після цього вони стали відкладати більше

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.