Різдвяні свята стартували: сьогодні християни Східного обряду відзначають Святвечір

Щороку 6 січня, у переддень Різдва Христового, християни Східного обряду, до яких, зокрема, належить низка православних церков та Греко-Католицька Церква, відзначають Святвечір.
Дідух для українців здавна був різдвяною прекрасою (фото wikimedia.org)
Дідух для українців здавна був різдвяною прекрасою (фото wikimedia.org)

Цей вечір ще має назву "Багата кутя".

На святковий стіл ставлять дванадцять пісних страв (на честь дванадцятьох апостолів), головною з яких є кутя. Пісними страви є тому, що 6 січня завершується Пилипівський піст.

серед цих страв обов'язково мають бути борщ, риба, гриби, пироги з квасолею та капустою, картопля та узвар.

Сайт xb.io.ua зазначає, що усі страви Святвечора повинні бути без м'яса, молока, яєць та жиру. Тільки на олії. Так, на Різдво крутять голубці з пшоном, готують заливну рибу, вінегрет, корейську моркву, салат із квашеної чи свіжої капусти, тушкують капусту з грибами, варять картоплю або кашу, квасолю, ліплять вареники з капустою, грибами, картоплею, вишнею, маком та грушками, готують грибну і рибну юшку, смажать гриби з цибулею.

Зазначимо, що 6 січня, у день Святвечора, до першої зірки не можна нічого їсти.

Святвечір має також низку інших обрядів, непов'язаних з їжею. Наприклад, на чотири кути стола під скатертину кладуть часник - аби вигнати з хати нечисту силу. Під стіл кладуть сіно - це, мовляв, щоб худоба і вівці водилися. У сіно кидають гроші та горіхи, після чого діти їх з того сіна визбирують. Є ще традиція ставити у хаті дідух. Вікіпедія пише, що традиція ставити на Святу Вечерю дідух тягнеться з часів язичництва. Існують дві версії, чому 6 січня із першою Різдвяною зіркою люди заносили у хату "хлібне дерево". За однією з них, коли на полі закінчувалися жнива, а селяни збирали урожай - це було справжнім святом. Щоб відзначити радісну подію, люди несли з поля до хати останній обжинковий сніп.

За іншою версією, коли Ісус Христос народився в стаєнці, то було дуже холодно. У стіні Йосип знайшов шпарину і затулив її снопом із соломи. Відтоді існує звичай на Святу Вечерю застеляти підлогу в хаті сіном та ставити на чільному місці у кутку дідух - символ затишку та тепла.

Дідух ставили на найпочесніше у хаті місце - під образами.

Щодо кулінарних особливостей Святвечора у різних регіонах України, то на Буковині у кутю додають халву, на Галичині кутю варять густу, як каша, і щедро заправляють горіхами та маком, на Волині кутю подають і густу (без узвару), і рідку; на різдвяний стіл подають борщ із грибами, картоплю в "мундирах", на Луганщині кутю зазвичай варять із рису і печуть багато пирогів із різними начинками, на Івано-Франківщині до пісного борщу з грибами готують "краплики" - вареники з дрібно порізаним оселедцем, заправлені смаженою на олії цибулею; обов'язково роблять пісні голубці з рисом, гречкою і грибами та грибну підливу, на Закарпатті смажать пісні деруни (без яйця), готують "галамбець" - ковбаски з кукурудзяної каші з засмаженою на олії цибулею.

Кожен з присутніх за столом, з'ївши три ложки куті, мав посмакувати всі страви, а завершити трапезу ще раз кутею та узваром.

Для багатьох неодмінним атрибутом Святвечора є також пампушки (пампухи або "пончики").

Вважається, що в ніч після Святвечора до хати приходять душі померлих, тому зі стола не забирають кутю. Обряд поминання померлих на Святвечір присутній в усіх регіонах, пише Вікіпедія. В одних випадках цим дійством починали вечерю, в інших - робили це наприкінці. Господар поіменно називав імена небіжчиків, приказуючи: "Хто вмер, той у ямі, а хто живий, той з нами" чи "Царство їм небесне, хай легенько лежиться, а нам легко живеться!". Натомість, залишивши трохи куті в мисці, клали в неї чи поруч ложки, а вдосвіта на Різдво дивилися, чи не перевернулася чиясь; це означало, що власник такої ложки "скоро піде з цього світу".

Після Святої Вечері діти (переважно - хлопчики) - йшли колядувати. Однак, є ще обряд відвідування родичів: діти несли вечерю своїм хрещеним та бабам-пупорізкам.

Загалом, на Святвечір та у ніч на Різдво є низка різноманітних звичаїв і традицій і у кожній родині ці свята святкують по-своєму. Одне варто пам'ятати: Святвечір починається з молитви, а на столі повинна світити свічка, яку, подекуди, не гасять аж до самого Різдвяного ранку. Існує думка, що коли свічка погасне - варто чекати у родині втрат.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.
...