Львів. Ще одне енергетичне місце.

Дара Корній

Українська письменниця-прозаїк.

Справжнє ім'я Мирослава Замойська. 

Авторка українського фентезі на базі давніх слов’янських вірувань і традицій.

Лауреат премії «Коронація слова» 2010 року за роман «Гонихмарник».

Проживає у Львові.

 

Улюбленим місцем для Мальви віднедавна стала дахівка будинку на сходженні вулиць Шпитальної, Джерельної та Шолом-Алейхема. Обізвала для себе це місце «Перехрестям гріхів та спасінь». Тут живе її «подруга по нещастю» Лідка, вони разом займаються вільною боротьбою і закінчують в цьому році випускний одинадцятий клас.

Літо — гаряча пора: тестування, екзамени. І Лідчині, і Мальвині батьки думають, що дівчата посилено готуються до них.

Отож, вдало прикрившись підготовкою до іспитів, Мальва пропадала на Лідчиній мансарді. З мансарди останнього поверху легко попадаєш на дах, а там... Все — як на долоні. Розкіш.

Ох, і надивилася Мальва на всяке-різне. Краківський ринок — колоритне місце. Різнобарв'я всього! А поруч, через стінку, так би мовити, пологовий будинок. Повнота вражень.

Молоді мами, Інколи зовсім юні, які випускали на світ нове життя — яскраві душі, що горять сонцем. Мати вливала частинку себе в дитину, даючи їй життя. Та траплялися й такі горе-мами, котрі не хотіли сонцем ділитися, і тоді... Було й таке, що хтось з минулого небезпечною тінню не давав це зробити. Чорна рука, мов накривка на сонці, І мати, як не сіпайся, ніяк не може допомогти своєму маленькому сонечку... Тоді біле світло, яке нізвідки, здається, береться, приходить то з молодим лікарем, то з молитвою турботливої бабусі, переливаючи частинку свого сонця в маля... Там було цікаво, бо було багато створеного щойно життя, і страшно, бо вистачало також смертей... Туди, в той будинок, жінки приходили не тільки народжувати.

Кожна ненароджена дитина має мати шанс жити, бо нею може бути наступна Мальва. Дивилася співчутливо на тих жінок, що мали намір ступити на хибний шлях. Те, що вже жило у них, було звичайно-незвичайним, таким, як і в решти щасливих жінок, майбутніх мам. Але в тих щасливиць трубочками, клітинками, спорами попадала в тільце маленького тільки любов, а в тієї... Ненависть? Ні, швидше — розгубленість.

Стрічалися тут і випадкові пані, що просто «помилково» завагітніли і доволі легко позбувалися світла. Так, кожна перервана вагітність — то випробування для душі, бо після цього навіть на найсвітлішій із них з'являлася тінь, душа марніла, і, ох, як нелегко, і довго доведеться жити, спокутуючи, залатуючи ту порожнечу, що виривалася в нікуди, разом з промінчиками світла. Мальва інколи плакала, коли дивилася на це, інколи щиро раділа, коли вдавалося врятувати вже, здається, мертве сонечко.

З книги «Зворотній бік світла».

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...