Чи будуть миротворці "миротворити"?

Тарас Березовець

Український політтехнолог, журналіст, директор компанії «Berta Communications» та Незалежної медіа-профспілки України

Раніше я вже висловлював сумнів, що введення миротворців на Донбас здатне вирішити ситуацію у короткостроковій перспективі.

Ключова проблема з появою "блакитних касок" полягає в тому, що це завжди означає нездатність конкретної держави забезпечити державний суверенітет на своїй території. Ключове значення також має, хто видає мандат на перебування миротворців. Так, статут ООН передбачає розгортання операцій з підтримання миру на основі мандатів Ради безпеки Організації Об'єднаних Націй.

 Чи видасть такий мандат постійний член РБ Російська Федерація? Відповідь на це питання дала маріонетка Кремля т.зв. "Голова Народної ради ДНР" Андрій Пургін.

"Якщо нам і потрібні миротворці, то це миротворці РФ. Але зараз ОБСЄ виконує контрольні функції. Це передчасний захід", - сказав він.

Тому вето Росії на рішення РБ ООН вельми прогнозовано. Крім ООН, миротворчий мандат може видати і ОБСЄ. Але тут може виникнути безліч питань у світлі ефективності роботи існуючої моніторингової місії ОБСЄ. Тому єдиний реалістичний варіант для України, найімовірніше, пов'язаний з поліцейською місією ЄС. Про це, до речі, вчора на засіданні РНБО обмовився і Петро Порошенко. Однак ключове питання: чи погодиться на це сам ЄС? Особливо у світлі невиразної, а часто проросійської позиції низки країн Євросоюзу. Однак тут вже справа честі Ангели Меркель і Франсуа Олланда, об чию репутацію старанно витер ноги Володимир Путін.

 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...