Я категорично проти того, щоб називати те, що сталося під Дебальцеве поразкою

Тарас Березовець

Український політтехнолог, журналіст, директор компанії «Berta Communications» та Незалежної медіа-профспілки України

Я категорично проти того, щоб називати те, що сталося під Дебальцеве поразкою України. Тоді, якщо це поразка, то Уїнстон Черчілль - це повний лузер, людина, яка нічого не добився в своєму житті, і, найголовніше, це не та людина, яка врятувала десятки тисяч британських солдатів під час проведення операції "Динамо", під час виведення британського контингенту з Франції в 1940-му році. Тому я вважаю, що та операція, яка на теперішній день проведена Збройними силами України при мінімальних втратах - це найбільш прийнятний результат. Чіплятися за руїни зруйнованого тридцятитисячного міста, де сьогодні не залишилося вже залізничного вузла, а, власне кажучи, його-то і намагалися захопити терористи, в України сенсу не було.

 А Україна, крім збереження армії, що було найголовнішим у цій ситуації, отримала величезну кількість дипломатичних бонусів. Путін тепер виглядає як цілковитим негідником. Власне кажучи, він таким і є, але у когось на Заході ще були ілюзії. Він витер ноги об репутацію Олланда, Меркель і, певною мірою, Барака Обами, у якого тепер просто не залишилося жодного аргументу для того, щоб не поставляти в Україну летальне озброєння.

Ви знаєте, я думаю, треба уважно стежити за публікаціями американських політиків, я бачу, як змінилася риторика навіть такого скептика, як Збігнєв Бжезинський. Стівен Пайфер, колишній посол США в Україні, два дні тому написав колонку для одного з онлайн-видань в Україні, де він теж сказав, що фактично Обама - це остання людина в Адміністрації, який все ще противиться поставкам зброї.

Вчора була заява, чергова, сенатора Маккейна, де він в класичній манері розкритикував логіку дії Обами, але, найголовніше, що сьогодні вже навіть демократи в оточенні Обами всі виступають за те, щоб Україна, нарешті, почала його отримувати

 Коли це відбудеться? Насправді всі законодавчі перепони зняті в грудні 2014 року, Україна має коридор в рамках 350 мільйонів доларів США для того, щоб отримати американське озброєння. Ну і плюс, природно, в нашому розпорядженні, потенційно, арсенали Великобританії, Литви, Польщі як мінімум.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...