Львівські козаки відзначили Свято Покрови

Сьогодні, 14 жовтня,  Українські реєстрові козаки Львівщини провели низку заходів із нагоди Свята ПокровиЗокрема, розпочали урочистості з покладання квітів і вінків до меморіалу Невідомому вояку Української повстанської армії на Марсовому полі та урочистого виголошення присяги воїна УПА. В рамках заходу ветерани УПА, представники влади та громадськості провели біля згаданого меморіалу громадське віче за участю голови Львівської обласної ради Петра Колодія та заступника міського голови Львова з гуманітарних питань Василя Косіва.

За словами голови Львівської обласної ради Петра Колодія, в Україні є ненависники, які не хочуть визнавати Українську повстанську армію військовою силою, що воювала за незалежність України. Але таких людей, на переконання Колодія, скоро не буде в Україні.

"Важливим є те визнання, яке є в наших серцях", - заявив очільник Львівської облради. 

До привітального слова також долучилися голова Львівського крайового братства воїнів ОУН-УПА Олесь Гуменюк та голова Всеукраїнського товариства політичних в’язнів і репресованих Петро Франко. Останній наголосив, що УПА є унікальною армією. 

Завершилися урочистості на Марсовому полі виконанням гімну України.

Також ветерани разом із представниками Українського реєстрового козацтва покладали квіти до пам’ятника Степанові Бандері, де за звичаєм виконали гімн України.

Своїми спогадами про УПА поділився зв’язковий УПА  Ярослав Макушак.

"У той час ніхто не знав, як то йти в УПА. Сказали, що треба туди йти щось віднести чи привезти, то треба було виконувати це. Але ніхто не знав, для кого ти то робиш і хто до тебе звертається. Це була велика секретність. Навіть якщо ти знав людину, то не мав права її називати за іменем. Це все було для того, щоби нікого не видати, якщо би когось спіймали і допитували", - поділився спогадами Макушак.

Наступний етап урочистей відбувся у гарнізонному храмі Святих апостолів Петра і Павла, де відправили Літургію та посвятили новобранців в Українське реєстрове козацтво із прийняттям козацької присяги. Новоспечених козаків привітав отаман Львівського обласного козацького товариства Василь Павлечко.

З нагоди Свята Покрови львівські козаки поклали квіти до фігури Матері Божої.

"Сьогодні козаки - це воїни. Наші ряди поповнюються і дякуємо нашій покровительці Матері Божій за те, що ми маємо можливість бути тут", - наголосив Павлечко.

Від імені наказного гетьмана УРК Західного регіону Володимира Кожана та гетьмана УРК Анатолія Шевченка він виголосив наказ про присвоєння нових звань і вручення козацьких нагород.

Завершилося відзначення "Свята Покрови" спільним вічем козаків і воїнів УПА та покладання квітів до пам’ятника Тарасові Шевченку.

Довідка з Вікіпедії:

Із 1999 року свято Покрови в Україні відзначають як День українського козацтва. У 1942 році, за деякими джерелами, у цей день офіційно утворено Українську повстанську армію. На території України найстарішою церквою, яка присвячена святу Покрова є церква в селі Сутківці Хмельницької області, зведена у 1467 році як фортеця.

Текст Ольга Карабан, фото Сашко Чорний 

 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...