Лондонці позичили у французів півня та поставили йому пам'ятник

На так званому Четвертому постаменті Трафальгарської площі в Лондоні встановлений синій півень заввишки 4,72 метра, що, за слова скульптора, символізує відродження і силу. Згідно з міською традицією, скульптура простоїть на площі півтора року.

Автор цієї скульптури - німецька художниця Катаріна Фритш. Синю статую відкрив мер Лондона Борис Джонсон у четвер, 25 липня.

Півень замінив на постаменті бронзову статую хлопчика на карусельному коні, яка перебувала там з лютого 2012 року. В оточенні бронзових статуй королів і генералів синій півень виглядає водночас комічно й провокативно.

Одна з громадських організацій, що займається охороною архітектурних пам'яток, намагалася запобігти розміщенню неоднозначної скульптури півня на площі, посилаючись на те, що він є національною емблемою Франції. Громадська організація нагадувала англійцям, що площа в серці Лондона називається Трафальгарською на честь перемоги в 1805 році над флотом Наполеона. В центрі площі височіє колона адмірала Гораціо Нельсона, який командував британськими військовими кораблями в тій битві.

Четвертий постамент був збудований в 1841 році. Тоді його проектували під розміщення на ньому  статуї-вершника, аналогічної до тієї, що на північно-східній стороні площі, на якій зображено короля Георга IV. Але коштів на спорудження статуї для постаменту на той час в країні не знайшлося, відтак постамент залишився порожнім.

З 1998року на Четвертому постаменті виставляють свої скульптури сучасні митці.  Першою скульптурою, виставленою на ньому, була мармурова фігура Ісуса Христа, робота Марка Воллінгера під назвою Ecce Homo ("Се людина").Серед інших відомих експонатів Четвертого постаменту була статуя оголеної вагітної жінки без рук. 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.