Українці на заробітки далеко не їздять

Польща зайняла друге місце за кількістю українських заробітчан після Російської Федерації, обійшовши Італію та Чехію. Про це йдеться в аналітичному огляді польського Центру східних досліджень (OSW, Варшава). Згідно з результатами, за останні три роки у Польщі працювали 168 тисяч громадян України, що на 50 тисяч більше, ніж у 2005 – 2008 роках.

Загалом Міжнародна організація з міграції (МОМ) оцінює кількість трудових мігрантів з України у 2,5 млн осіб, половина з яких працює в Російській Федерації, а інша – в державах ЄС.

 За словами експерта центру Марти Ярошевич, "причини збільшення популярності Польщі варто шукати у світовій економічній кризі та зменшенні кількості робочих місць в державах Євросоюзу, зокрема, на півдні Європи (де раніше працювали українські мігранти), а також у суворішій міграційній політиці, яку запровадили більшість держав ЄС". Вона також додала, що у Польщі не було подібних процесів, зауваживши, що більшість українських заробітчан в Польщі – це жінки, мешканці п'яти західних областей України. Варто додати, що близько 60% українців, які працюють у Польщі, мають середню освіту, 12% – вищу - йдеться у повідомленні УНІАН.

OSW назвав результати дослідження НАНУ та Держкомстату правдоподібними, зазначивши, що насправді за кордоном може працювати більше українців, ніж вказані у ньому 1,2 млн. "Дослідження, однак, спростовує поширювані українськими та західними медіа дані, а також політиками, про 3-5 млн українців, які працюють за кордоном", – зазначає експерт. 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...