Рейтинг найгучніших злочинів українських міліціонерів

Розбиті вікна та потрощені двері у Врадіївському райвідділку міліції, дали підстави згадати про найгучніші справи протягом останніх п’яти років, у яких фігурували правоохоронці.

ДТП з Infiniti

2 червня 2013 року на Інтернаціональній площі у Києві сталося смертельне ДТП, яке, ймовірно, спричинив капітан СБУ Михайло Римар, Infiniti FX35 якого рухався з високою швидкістю.

Внаслідок аварії, яка зачепила ще два автомобілі та автобус, загинули двоє пасажирів Infiniti (один – в лікарні), і поранено дев'ятьох.
ЗМІ повідомили, що Римар та його колега з СБУ, який їхав з ним і пізніше помер у лікарні, були п'яні. Однак оголошені згодом результати експертизи це не підтвердили. Наразі триває досудове розслідування справи.

Справа Белікова

17 червня 2012 року у Донецьку троє міліціонерів піддали тортурам місцевого жителя Михайла Белікова, якого затримали за те, що він вживав алкоголь на вулиці. За словами потерпілого, спочатку його побили в парку, а потім доставили в райвідділок, де зґвалтували міліцейським кийком і відпустили, зажадавши з нього 1500 грн. Беліков розповів журналістам, що міліціонери порадили йому «забути» про інцидент, сказавши, що йому буде соромно за це.

Через ушкодження внутрішніх органів чоловікові довелося робити хірургічну операцію. Наприкінці року троє міліціонерів постали перед судом за цим та іншими звинуваченнями в побоях і вимаганнях. Головного виконавця злочину, Руслана Суткового, Петровський райсуд Донецька засудив до 10 років ув'язнення. Його спільники, Вадим Чижков і Олег Заєць, відбулися умовними покараннями.

Справа Запорожця

4 вересня 2011 року у селі Семиполки на Київщині 34-річний Віталій Запорожець під час бійки застрелив із рушниці майора міліції Миколу Симоненка. У червні наступного року Броварський районний суд засудив Запорожця до 14 років ув’язнення.

За повідомленням ЗМІ, сотні селян стали на бік Запорожця і приходили до суду, щоб підтримати його. Жителі Семиполків склали звернення до Генпрокуратури та Міністерства внутрішніх справ, у якому написали, що головна причина смерті міліціонера - корупція в міліції, свавілля чиновників і безкарність злочинців.

«Повірте мені, не я є тому виною, вбивства я не хотів. Я не можу назвати ті обставини випадковими, події були спровоковані вашим рідним. Від того нікуди не дітися», - сказав Запорожець родичам Симоненка в суді. Під час оголошення вироку він заявив, що справу проти нього сфальсифікували місцеві чиновники в погонах, щоб помститися йому.

Справа Фердоусі

У березні 2011 року в Могилів-Подільському на Вінниччині підполковник міліції Василь Шрамко, начальник місцевого райвідділку міліції, жорстоко побив Сафарова Фердоусі. За допомогою юристів потерпілому лише з третьої спроби вдалося притягнути підполковника до відповідальності – лише після того, як справу помітили вінницькі ЗМІ.

Сам Шрамко відразу ж вийшов на пенсію. У квітні 2013 року Муровано-Куриловецький райсуд засудив уже колишнього міліціонера за перевищення повноважень із застосуванням насильства на мінімальне покарання: п'ять років ув'язнення з випробувальним терміном два роки. Його також позбавили звання і пенсії.

26 червня Апеляційний суд Вінницької області підтвердив цей вирок. Підполковник міліції Шрамко став найвищим міліцейським начальником за новітньої історії України, якого засудили саме за незаконне насильство над людиною, каже правозахисник Дмитро Гройсман.

Справа Індила

18 травня 2010 року у київському райвідділку міліції вночі помер 20-річний студент Ігор Індило, якого туди з гуртожитку доставив дільничний міліціонер. За результатами експертизи, хлопець помер від падіння на тверду підлогу. В міліції стверджували, що він був п’яний і кілька разів падав, вдаряючись головою об підлогу. У столичній прокуратурі визнали: смерть хлопця стала наслідком того, що двоє міліціонерів перевищили повноваження.

У січні 2012 року дільничного Сергія Приходька засудили до п'яти років ув'язнення умовно. Інший підсудний, старший інспектор Сергій Коваленко, попав під амністію. Пізніше Апеляційний суд Києва скасував обидва вироки і повернув справу на новий розгляд, який триває досі.


Справа Лозінського

16 червня 2009 року біля селища Голованівськ на Кіровоградщині після сутички з депутатом парламенту Віктором Лозінським та двома правоохоронцями загинув місцевий житель Валерій Олійник.

Співучасники злочину - районний прокурор Євген Горбенко і начальник райвідділу міліції Михайло Ковальський. Після перших повідомлень про цей інцидент колеги Лозінського по фракції БЮТ, Андрій Кожем'якін та Володимир Пилипенко, запропонували нагородити його медаллю за знешкодження браконьєра.

На захист Лозінського також став тодішній віце-прем'єр Олександр Турчинов. У квітні 2011 року Дніпровський райсуд Києва засудив Лозінського до 15 років ув'язнення. Колишньому прокурору Євгенові Горбенку дали дев'ять років, а екс-начальнику райвідділу міліції Михайлу Ковальському – п'ять років.

Через рік Апеляційний суд Києва пом'якшив вирок Лозінському до 14 років. 25 березня цього року Вищий спецсуд України, за даними Української правди, зняв з нього обвинувачення у вбивстві, замінивши його статтею "хуліганство".

Рейтинг складено за матеріалами ВВС Україна.
 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...