Більшість українців відчуває страх перед громадянськими конфліктами

Українцям додалося страхів. Крім економічних негараздів, вони стали боятися громадянських конфліктів.
фото joy4mind.com
фото joy4mind.com

Про це сьогодні сказав Олександр Стегній - виконавчий директор Центру "Социс", доктор соціологічних наук - під час презентації результатів загальноукраїнського соціологічного дослідження "Настрої України", проведеного Центром соціальних та маркетингових досліджень "СОЦИС" та Київським міжнародним інститутом соціології на замовлення Комітету виборців України (КВУ), передає Укрінформ.

"На першому місці залишається все-таки площина економічних відносин. Втрати роботи і безробіття бояться 57% громадян загалом по Україні. Фактично на цьому ж рівні - 56,5% - є друга пересторога - страх невиплати зарплат і пенсій. На третю позицію вийшов новий страх, якого не було ще півроку назад, - це пересторога громадянських конфліктів в державі. Сьогодні цього бояться 54%. І тут же половина наших респондентів - 50% - боїться масових вуличних безладів. Ці серйозні цифри говорять про те, що сьогодні суспільство взагалі стурбоване", - зазначив Олександр Стегній.

За словами соціолога, це дійсно нове і це реакція громадської думки, масової свідомості на те, що відбувається в Україні.

При цьому він застеріг політиків від спекуляцій  на цій темі - створення загонів самооборони та інших, "які або порушують порядок, або, навпаки, його намагаються зберегти". "До цієї перестороги треба дуже обережно ставитись, не використовувати як політтехнологію в боротьбі з опонентом, а навпаки - намагатися врахувати і вийти з цієї ситуації", - підкреслив Олександр Стегній.

Дослідження "Настрої України" було проведене у період з 24 січня  по 1 лютого по всій території України методом особистого інтерв'ю за місцем проживання респондентів.

Метод відбору респондентів - квотна вибірка (за ознаками вік та стать). Вибірка у віці від 18 років і старше репрезентативна загалом для України (2400 респондентів) за показниками віку, статі та типом поселення (місто/село). Статистична похибка вибірки (довірчий інтервал) становить +/- 2,0%.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...