Росія воює з Інтернет піратством через закриття сайтів

В парламенті Росії пройшов друге і третє читання законопроект «Про внесення змін до законодавчих актів Російської Федерації з питань захисту інтелектуальних прав в інформаційно-телекомунікаційних мережах», або як його ще називають, законопроект про довільне блокування сайтів. Як зазначають експерти, його остаточна версія ще гірша, ніж раніше критиковані проміжні. Поправки інтернет-галузі, які могли б додати в механізм регулювання трохи конструктиву, були проігноровані російськими депутатами.

Якщо коротко, законопроект передбачає створення чорного списку - аналогічного реєстру заборонених сайтів, і блокування сайтів, внесених до цього списку. У законопроекті описуються особливості відповідальності інформаційних посередників. До них належать особи, що здійснюють передачу аудіовізуальних матеріалів через інтернет (провайдери) та особи, що мають можливість розміщення таких матеріалів (сайти). Провайдери не несуть відповідальність за порушення інтелектуальних прав тільки в разі, якщо не є ініціаторами їх передачі та не визначають їх одержувачів, а також не змінюють матеріали і не знають про те, що їх використання є неправомірним.

Повідомляти хостинг-провайдерів і власників сайтів про необхідність обмежити доступ до матеріалів, що порушує інтелектуальні права, буде Роскомнадзор на підставі рішення суду. Якщо провайдер або власник сайту не вживатимуть заходів, вимога про обмеження доступу буде направлятися операторам зв'язку. Ініціатори законопроекту пояснюють, що таким чином, створюється реально працюючий механізм виконання судових актів про обмеження доступу до інформації, що порушує виключні права.


Текст проекту забороняє розміщувати посилання на сторінки, на яких потенційно можуть порушуватися авторські права, і встановлює відповідальність за подібні дії. Цікаво, що це формулювання настільки розпливчасте, що застосувати його можна до кого завгодно - до пошукових систем, до офіційних сайтів і просто до користувачів. У проекті встановлено низку нових, найчастіше технічно нездійсненних вимог. На приклад, передбачений законом обов'язок хостинг-провайдера знайти і заблокувати незаконний матеріал на своєму ресурсі, отримавши від правовласника всього лише мережеву адресу (на якій можуть перебувати сотні, якщо не тисячі, сайтів та веб-сторінок).


Крім перерахованих вище зауважень, російські експерти називають концептуальну невідповідність описаних законопроектом процедур міжнародним практикам, концепції розвитку цивільного законодавства і самому характеру приватних правовідносин у сфері авторських і суміжних прав. Аналітики наголошують, що у такій редакції законопроект спрямований проти логіки функціонування інтернету: для користувачів буде ускладнено доступ до легального контенту, а суб'єкти авторського права, які вже використовують легальні платформи для монетизації свого контенту, отримають менше можливостей для зростання. Такий законопроект - це боротьба не з піратством,  а з інтернетом загалом.
За процедурою, закон набуде чинності 1 серпня. З цього моменту всі, хто розмістив де-небудь яке-небудь посилання, можуть понести відповідальність «на загальних підставах».


Восени депутати, збираються продовжити законотворчість у цій сфері та поширити механізм на інші об'єкти авторського права, адже в нинішньому законопроекті це тільки «фільми, в тому числі кінофільми, телефільми».

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.