Янукович може відпустити Тимошенко у Німеччину на Свято Покрови

Політичні експерти висловилися про звільнення з генеральної прокуратури Ріната Кузьміна та подальшу долю колишньої прем’єр-міністра України.
Володимир Фесенко серед тих, хто бачить Тимошенко на волі (фото obozrevatel.com)
Володимир Фесенко серед тих, хто бачить Тимошенко на волі (фото obozrevatel.com)

В Україні поступово вирішується проблема вибіркового правосуддя, свідченням чого є звільнення першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна. Це є позитивним моментом у просуванні України шляхом євроінтеграції. Також звільнення Кузьміна сприятиме вирішенню справи Юлії Тимошенко.

Нагадаємо, що 4 жовтня своїм указом Президент звільнив першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна. Його призначили на посаду заступника секретаря РНБО. Як відомо, саме Кузьмін курував кримінальні справи, порушені проти низки українських політиків вищого ешелону, зокрема, Тимошенко та Луценка.

Рано списувати з рахунків

Директор компанії персонального та стратегічного консалтингу Berta Сommunications Тарас Березовець висловив думку, що зняття з посади першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна і призначення його в РНБО - це ще не кінець його кар'єри, адже він зараз знайшов "тимчасовий притулок".

"Його звільнення стало предтечею вирішення питання Юлії Тимошенко. Такій зміні є дві причини: персональний конфлікт за повноваження з генпрокурором Пшонкою. Пшонка переміг свого заступника, таким чином буде похована ідея створення Національного бюро розслідування, яке лобіював Кузьмін. Друге, у Європі вважають Кузьміна головним інструментом політичних репресій. Тому це була така собі вимога європейських політиків до Президента Віктора Януковича - прибрати Кузьміна із генпрокуратури", - цитує Березовця gazeta.ua.

Водночас, він наголосив, що це не кінець його кар'єри.

"Думаю, що він шукатиме інші можливості, тим паче, що він заявляв про політичні амбіції, збирався в депутати. А це - тимчасовий притулок, який він знайшов", - резюмував експерт.

Усунення вибіркового правосуддя?

На думку директора Центру політичного аналізу "Пента" Володимира Фесенка, звільнення Кузьміна пов’язане із вирішенням проблеми вибіркового правосуддя.

"Звільнення першого заступника генпрокурора Рената Кузьміна і переведення його в РНБО - позитивний сигнал перед самітом Східного партнерства у Вільнюсі. Необхідність продемонструвати, що в Україні долається вибіркове правосуддя, зокрема, через відхід із прокуратури людини, яка для багатьох була уособленням саме цього вибіркового правосуддя. Кузьмін відчував, що готувалося таке рішення, перед цим були його заяви та інтерв’ю. Можливо, сприяв цьому переведення і керівник Генпрокуратури Пшонка, якому, як на мене, було не зовсім зручно співпрацювати з Кузьміним, занадто активним, занадто самостійно публічним. Ймовірно, що Пшонка відчував через це певний дискомфорт, тому коли з’явилася така можливість, він тільки підтримав подібну ідею. Але головна причина звільнення Кузьміна полягає в наданні позитивного сигналу Європі щодо подолання вибіркового правосуддя в Україні" - зазначив експерт у коментарі ІА "ГРІМ".

Натомість політолог Олександр Палій заявляє, що потрапляння Кузьміна в Раду нацбезпеки та оборони не додає останній ваги.

"Причин звільнення Кузьміна з генпрокуратури може бути дві: або Президент зрозумів, що роль Кузьміна у справі Тимошенко була деструктивною для його власних інтересів, або Президент хоче показати, що роль Кузьміна була деструктивною щодо національних інтересів. Це демонстрація того, що в цьому питанні буде зміна політики. Але з іншого боку, таке призначення не додає ваги РНБО", - прокоментував для ІА "ГРІМ" політолог Олександр Палій.

Виграшна ситуація для Тимошенко

Директор Інституту соціально-політичного проектування "Діалог" Андрій Миселюк висловив думку, що звільнення Рената Кузьміна покращить позиції Президента Віктора Януковича на переговорах з ЄС щодо справи Тимошенко, а також розширить простір для вирішення цього питання.

"Янукович намагається покращити свої позиції у переговорах з ЄС щодо справи Тимошенко. Цього він хоче досягти, прибравши з генпрокуратури Кузьміна, фігура якого є надзвичайно великим подразником для європейців", - сказав він у коментарі ukrinform.ua.

На думку експерта, переведенням Кузьміна до РНБО Президент розширив собі простір для можливого вирішення справи Тимошенко, один із варіантів якого - відпустити її на лікування до Німеччини, залишивши при цьому висунуті проти неї звинувачення.

Миселюк вважає, що Президент може піти на такий крок в останній момент, тобто перед розглядом питання Тимошенко у ЄС 14-15 жовтня.

"Ця дата припадає на велике православне Свято Покрови, що має для Президента велике значення. Наприклад, рішення щодо звільнення Юрія Луценко Янукович ухвалив на свято Благовіщення", - нагадав експерт.

Олександр Палій вважає, що звільнення Кузьміна сприятиме порозумінню України та ЄС щодо Тимошенко.

"Це добрий знак для європейських представників, який є свідченням того, що політика в цій сфері буде переглядатися, тому що Кузьмін був надзвичайно активним у справі Тимошенко. Однак його активність була деструктивною для національних інтересів країни, оскільки по суті зривала рух України у європейському напрямку і реалізацію національних інтересів країни, в тому числі економічної співпраці з ЄС. Тому відставка Кузьміна з Генпрокуратури і переведення його на посаду заступника секретаря РНБО, скоріш за все, буде сприяти порозумінню України з ЄС, оскільки з ним пов’язані всі найбільш голосні події, які завдавали шкоди Україні, починаючи від арештів, відкриття нових кримінальних справ, закінчуючи скандалами з побиттям, відеоспостереженням за Тимошенко. Усі ці речі начебто навмисно робилися, щоби подати Україну та її керівництво перед Заходом в дуже неблагополучному вигляді. Підозрюю, що Президент уже прийняв певне рішення, як виходити з тієї ситуації щодо Тимошенко, але ще не в деталях", - зауважив політолог.

Водночас Володимир Фесенко переконаний, що звільнення Кузьміна ще не гарантує вирішення справи Тимошенко.

"Оскільки йдеться про вибіркове правосуддя, то звільнення Кузьміна пов’язане зі справою Тимошенко, адже він був чи не найголовнішою рушійною силою практично у всіх справах екс-прем’єра. Кузьмін був куратором, а дехто подейкує, зокрема, й у "Батьківщині", що він був навіть ініціатором деяких карних справ проти Тимошенко. Тому його усунення, з Генпрокуратури також вважають позитивним сигналом. Хоча це не є обов’язковою умовою або гарантією звільнення Тимошенко. Просто це означає, що справи, які починали проти Тимошенко, зараз заморожені", - переконаний він. 

Текст Андрій Степанов 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.