Українці ризикують залишитися без пластикових вікон

Виробництво пластикових вікон в Україні може подорожчати і спровокувати закриття заводів.

Про це розповіли "Вістям" виробники.

Зростання вартості полівінілхлориду, з якого виробляються ПВХ-профілю для вікон, прогнозується у випадку прийняття Верховною Радою законопроекту 3284 "Про внесення змін до Закону України "Про податковий тариф України" (про врегулювання ставок ввізного мита на полівінілхлорид). На цьому тижні його передали на розгляд у профільний комітет ВР. Документом передбачається підвищенням ввізного мита на віконне сировину з 0% до 6,5%.

Цей законопроект - продовження підписаного навесні розпорядження Кабміну № 245-р про Меморандум про взаєморозуміння між КМУ та "Лукойлом", згідно з яким "Лукойл" мав відновити роботу свого українського підрозділу, ТОВ "Карпатнафтохім". Уряд, зі свого боку, обіцяв підвищити для іноземних конкурентів нашого ввізне мито з 0 до 6,5%.

"Карпатнафтохім" відновив виробництво полівінілхлориду 7 листопада, після річного простою . У відділі поставок продукції  "Карпатнафтохім" виданню відповіли, що виробничі потужності розраховані на виробництво близько 300 тисяч тонн полівінілхлориду, тобто втричі більше потреб всіх заводів з виробництва профілів для вікон.

"Велика частина продукції йде на експорт , насамперед у Росію", - сказали виробники.

До того ж, виробники вважають правильним буде диверсифікувати поставки, щоб не зривати виробничий графік через проблеми одного постачальника. "Ми не можемо сказати нічого поганого про якість полівінілхлориду , виробленого "Карпатнафтохім". Більше того - ми купували їх сировину. Але був випадок, коли виробництво просто вмить зупинилося. І взагалі ми ніколи не працюємо з одним постачальником сировини - це просто не правильно з точки зору ринкової економіки", - підкреслив Олександр Степаненко.

За словами учасників ринку, в ціні профілю 80% - це ціна сировини, а пропоноване мито в 6,5 % зробить виробництво в Україні неконкурентоспроможним.


Сьогодні 75% ринку пластикових вікон (близько 2,5 млрд. грн.) , Займає саме продукція вітчизняного виробництва. Тим не менш, за цей рік , за даними Комітету вітчизняних виробників ПВХ- профілів , понад 100 тис. тонн профілів виготовлено із привізної сировини , з них зроблено 7 млн. вікон.

"Всі ці виробництва були створені за рахунок іноземних інвестицій . Наприклад, в наш завод інвестовано 20 млн. євро , - розповів виконавчий директор компанії "Століття Україна" Олександр Степаненко. - Загалом інвестиції в заводи різних корпорацій з виробництва ПВХ - профілів становлять близько 100 млн. євро. І вони були інвестовані за умови, що мито залишає 0 %".

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.