Парламент на закритому засіданні ухвалив заяву, в якій чітко вказав, чого Україна вимагає від агресора

Верховна Рада України на закритому засіданні прийняла постанову № 4696 "Про ініціативу міжнародних переговорів щодо деескалації ситуації навколо України".
фото wikipedia.org
фото wikipedia.org

Згідно з постановою, Міністерству закордонних справ України доручається забезпечити ознайомлення міжнародного співтовариства з позицією Верховної Ради України з питання ініціативи міжнародних переговорів щодо деескалації ситуації навколо України, висловленою у заяві, передає РБК-Україна.

Рада вважає, що міжнародні переговори мають бути спрямовані на деескалацію ситуації, відвернення загрози військового вторгнення Росії в материкову частину України, відведення підрозділів збройних сил Російської Федерації від кордонів України та виведення російських військ з території України - Автономної Республіки Крим.

Також мають бути припинені агресивні дії та підривна діяльність Росії, що ставлять під загрозу територіальну цілісність України та спрямовані на провокування сепаратистських настроїв.

Також ВР вважає, що Росія повинна відмовитися від "ворожої пропагандистської кампанії, що спотворює факти, поширює відверту неправду та спрямована на виправдання російської агресії і втручання у внутрішні справи України та повернутися до цивілізованого поля відносин і міжнародного права, відновлення дії загальновизнаних засад міжнародного миру та безпеки".

Нардепи наполягають на відмові Росії від політики реваншизму, тиску і шантажу, зокрема військового, економічного та енергетичного.

Також має бути відновлено територіальну цілісність України в межах міжнародно визнаних кордонів, забезпечення суверенітету України на всій її території включно з Автономною Республікою Крим.

ВР наголошує, що предметом міжнародних переговорів не можуть бути питання, що належать до внутрішньої компетенції України, зокрема, що стосуються конституційного ладу і адміністративно-територіального устрою України, визначення статусу і порядку застосування мов в Україні, термінів і порядку проведення виборів президента і парламенту України, а також права самостійно визначати напрями своєї зовнішньої політики та свободи участі в міжнародних організаціях і союзах.

Рада також звертає увагу міжнародного співтовариства на штучність та надуманість претензій до України з боку зовнішніх сил щодо порушень в Україні прав національних меншин.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...