Австрійську літературну премію присудили українці

Письменниця українського походження Катерина Петровська отримала літературну премію імені Інґеборґ Бахманн фестивалю «Дні німецькомовної літератури» в австрійському Клаґенфурті 7 липня. Цікаво, що відзнака вважається однією з найпрестижніших в галузі літератури у німецькомовних країнах.

Журі вже після першого туру голосування вирішило, хто стане володаркою цьогорічної премії та 25 тисяч євро. 43-річна Петровська підкорила журі своїм твором "Можливо Естер" ("Vielleicht Esther"). У ньому йдеться про рідне місто авторки - Київ - у часи Другої світової війни, вигнання та винищення українських євреїв в 1941 році на прикладі прабабусі.

Письменниця оповідає трагічну історію від імені правнучки. Журі вразив спокійний і проникливий стиль авторки, підсилений історичними фактами. "За" твір Петровської проголосували майже одноголосно.

"Чудово, сильно, вільно й легко зітканий текст", - так пояснили своє рішення члени журі. Таке визнання виявилося для авторки неочікуваним. "Взагалі-то я хотіла почути трохи більше критики", - сказала вона, отримуючи нагороду на сцені.

Довідка:
Катерина Петровська народилася 1970 року в Києві. Після атомної катастрофи на Чорнобильській АЕС у 1986 році вона покинула батьківщину, вивчала літературознавство в Естонії, навчалась у США й 1998 року захистила дисертацію в Москві. Починаючи від 1999 року, авторка мешкає в Берліні та працює журналісткою. Її перша книга має побачити світ у березні 2014 року.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.