Проблемні кредити в Україні хочуть убезпечити від наїздів

В Україні може бути введено мораторій на примусове стягнення пені і штрафів за проблемними споживчими кредитами.

У Верховній Раді зареєстровано законопроект N2278-а, яким ініціюється введення мораторію на примусове вилучення Державною виконавчою службою пені і штрафів за несвоєчасне виконання зобов’язань за кредитами.  Важливо, що ця заборона не буде поширюватися на заборгованість за основною сумою кредиту та відсотками.

Крім того, документом передбачено припинення виконавчого провадження щодо виконання рішень про стягнення боргів за простроченими зобов’язаннями.

Суть законопроекту, таким чином, зводиться до підтримки позичальників, які опинилися у важкому фінансовому стані.

«Часто в договорах споживчого кредитування сторони встановлюють такі санкції, що боржник-фізична особа повинен сплатити суму пені і штрафів, яка прирівнюється до відсотків за самим кредитом, а іноді й перевищує їх, – наголошується в пояснювальній записці. – Нерідко має місце і ситуація, коли майнової застави не вистачає на погашення всіх боргів». Таким чином, якщо ввести мораторій, банки будуть більш активно і свідомо вести роботу з проблемними позичальниками, а при затримці виплат за кредитами вибирати процедуру розірвання договору або реструктуризації боргу. У комітеті з питань фінансів і банківської діяльності готові підтримати дану ініціативу лише щодо деяких видів кредитів.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...