Львів отримав рекордний для України грант

Львів отримає 20 млн євро кредиту та 10 млн євро гранту на покращення енергоефективності системи теплопостачання.

Кредит місто отримає від ЄБРР, а грант – від Східноєвропейського партнерства по енергоефективності та екології (Е5Р), який стане найбільшим з усіх, які до сьогодні були надані Партнерством Е5Р українським муніципалітетам.

Пакет фінансування отримає ЛКП «Львівтеплоенерго», яке використовуватиме кошти для модернізації та реконструкції існуючої інфраструктури централізованого теплопостачання в місті.

Грантові кошти – 10 млн євро – дозволять профінансувати встановлення індивідуальних теплових пунктів (ІТП), а 20 млн євро кредиту ЄБРР скерують на реконструкцію та модернізацію теплових мереж, установку газових міні-ТЕЦ для виробництва тепла та електроенергії, заміну застарілих магістральних трубопроводів та встановлення необхідних систем контролю.

Як зауважив міський голова Львова Андрій Садовий, кредитну угоду Львів отримує на дуже вигідних умовах – на термін 13 років під 5,5%.

Представники ЄББР зауважили, що на майбутнє передбачається, що відсотки кредиту знижуватимуться, якщо економічний рейтинг України покращуватиметься.

Директор ЛКП «Львівтеплоенерго» Степан Пакіж зазначив: "Спершу будемо вирішувати зменшення затрат енергоносіїв. За рахунок цієї економії ми повинні повернути тіло кредиту у перші 10 років. Сьогодні стоїть завдання не піднімати тарифи, а модернізуючи систему теплопостачання, ми збільшуємо надійність наших систем. А зараз багато устаткування, яке є в нас,  вже можна передавати в музей...».

З його слів, заміна тепломереж дозволяє зменшити тепловтрати з 40%, які є зараз, до 6-7%.

 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...