У Чехії триває боротьба з мігрантами

Влада Чехії знову планує змінити закон про іноземних громадян, що перебувають на території країни. Цей закон в останні роки змінювався кілька разів, і найчастіше це призводило до погіршення становища мігрантів.

Автори нового закону пропонують ускладнити правила перебування іноземців на території Чехії. Трудовим мігрантам можуть заборонити перевозити сім'ї, користуватися перевагами медичного страхування, а також автоматично продовжувати візи.

За даними місцевих ЗМІ, які отримали доступ до 600-сторінкового проекту закону, документ витриманий в логіці роботи парламенту останніх років - скорочення прав і збільшення податків. Ініціатором проекту виступило Міністерство внутрішніх справ Чехії, аргументуючи це тим, що іноземці користуючись багатьма правами на території країни, не надають належних фінансових переваг економіці.

Експерти зазначають, що в нинішній редакції закон принесе погіршення становищу іноземців з усіма типами віз та посвідок на проживання. До прикладу, мігранти, що вже мають дозвіл на постійне проживання можуть позбутися його через будь-яку заборгованість сплати податків або за наявності пені.

У МВС Чехії також хочуть внести в закон дозвіл на доступ до всіх баз податкових органів та установ соціального забезпечення. А це, в свою чергу, може становити для іноземців іншу загрозу: якщо спецслужби запідозрять мігранта в тому, що він небезпечний для Чехії, людину позбавлять дозволу на проживання без пояснення причин і права оскарження цього рішення в суді.

На думку юристів, закон перетворить статус ПМЖ на привілей багатих, здатних довести МВС, що їх чистий щомісячний дохід становить 28 600 крон (1100 євро) для сім'ї з трьох-чотирьох чоловік.

Щодо трудових мігрантів, то для них ситуація виглядає ще менш привабливо. Згідно з планами МВС, трудові мігранти не зможуть перебувати в Чехії довше робочого року. Відмінено право на продовження візи, як і право перевезення родини до Чехії. Як повідомляють місцеві медіа, трудові мігранти позбавлені доступу до медичного страхування, незважаючи на офіційне працевлаштування.

Крім того, закон вводить зміни в правила, що стосуються іноземних членів сімей громадян Чеської республіки. Під час розгляду заяви про видачу дозволу на проживання чоловік (дружина) повинен знаходитися у себе на батьківщині. У дозволі на проживання може бути відмовлено з ряду причин, в тому числі, якщо в біографії є компроментуючі нюанси, серед яких навіть втрата роботи або розлучення.

Також, згідно з проектом закону, жорсткішими стають умови для дрібних підприємців, які планують відкрити справу в Чехії.
Саме по собі отримання дозволу на роботу буде також ускладнено. Влада хоче обмежити можливість роботи для іноземців тільки тим регіоном країни, в якому було видано дозвіл. Роботодавців під загрозою великих штрафів зобов'яжуть надавати в МВС повну інформацію про мігрантів, що працюють у них.

Торкнеться закон і правила отримання студентських віз, адже, на думку законодавців, багато молодих людей користуються цією можливістю, щоб переїхати до Чехії на постійне проживання.

Правозахисні організації Чехії планують всіма законними способами заблокувати прийняття даного закону, оскільки вважають його дискримінаційним і небезпечним для чеської економіки.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.