На єгипетських курортах неспокійно

У столиці Єгипту та інших містах тривають протести з вимогою відставки президента Мохаммеда Морсі та проведення дострокових президентських виборів. На бік активістів стали військові і вимагають негайного виконання умов народу.

У країні посилено заходи безпеки, МЗС України закликає громадян уникати поїздок в Єгипет.

У Єгипті командувач збройними силами генерал Абдель Фаттах Сісі дав політикам 48 годин на виконання вимог народу, заявивши, що в іншому разі армія покаже власний сценарій розвитку країни.

У Каїрі протестувальники захопили штаб-квартиру руху «Брати-мусульмани». Штурм тривав з неділі, 30 червня. Коли будівлю підпалили, поліція не стала втручатися в ситуацію. Перед тим правоохоронці неодноразово заявляли, що не охороняють майно "Братів мусульман".

Протестувальники невдоволені політикою президента та руху "Брати-мусульмани" та звинувачують   Мохаммеда Морсі  в надмірній ісламізації країни та у спробі створити в Єгипті авторитарний режим. Активісти також звинувачують президента в наявності економічних проблем та проблем з безпекою громадян.
Мурсі визнав масові демонстрації проти нього проявом демократії, зазначив, що допустився деяких помилок та запропонував опонентам сказати своє слово при внесенні поправок до нової конституції. Коаліція опозиційних сил відкинула пропозицію президента Мурсі про будь яке відновлення політичного діалогу.

Опозиція зібрала понад 22 мільйони підписів з вимогою проведення дострокових виборів президента. Збір підписів організував громадський рух Tamarod ("Повстання"), який об'єднав ліберальні та світські опозиційні групи.
Напередодні в неділю, 30 червня, в різних єгипетських містах пройшли масові антиурядові протести, приурочені до річниці інавгурації президента Мухаммеда Мурсі. За інформацією медіа, тільки в Каїрі і в Олександрії на вулиці вийшов мільйон людей. Серед демонстрантів представники всіх прошарків населення. Люди тримають в руках червоні картки призначені для президента, над натовпом - єгипетські прапори та перекреслені президентські портрети - символи нової революційної хвилі в Єгипті.

Акції оцінюють як найчисельніші з 2011 року, коли в результаті протестів був повалений режим президента Хосні Мубарака. За даними Reuters, в результаті зіткнень прихильників і супротивників Мурсі загинуло семеро людей. Смерті були зафіксовані в Каїрі, а також таких містах, як Асьют, Бені-Суейф і Файюм. Більше 600 чоловік по всій країні отримали поранення.

МЗС України рекомендує українцям утриматися від поїздок до міст Каїр, Александрія, Асьют, Ісмаілія, Порт-Саїд, Суец та на Північний Синай. Громадянам України, які на цей час вже відпочивають у курортних містах Єгипту: Хургаді, Шарм-ель-Шейху, Марса-Алам, аль-Гуні, Дагабі, Нувейбі, з метою уникнення небезпеки, рекомендовано залишатися на території готелю та утримуватися від відвідання місць скупчення людей, не брати участь в акціях протесту, демонстраціях чи інших масових заходах.

В МЗС нагадують, що у посольстві України в Арабській Республіці Єгипет діє цілодобовий контактний телефон (+2 010 000 39 648). Крім того, в Департаменті інформаційної політики нагадують про функціонування в МЗС України цілодобової гарячої лінії на випадок екстрених ситуацій – +38 044 238 16 57.

Довідка:
Мохаммеда Мурсі обрали президентом Єгипту у 2012 році. Він став першим президентом ісламістом. Минулорічні вибори були визнані чесними та справедливими.
Червень 2012 - обраний президентом з невеликою перевагою. Скликає парламент, незважаючи на наказ військових про його розпуск.
Липень 2012 - погоджується з постановою Верховного суду про визнання парламентських виборів недійсними.
Серпень 2012 - відправляє у відставку міністра оборони і начальника штабу, позбавляє військових права голосу в установчих зборах.
Листопад 2012 - після масових протестів скасовує указ про позбавлення суддів права переглядати рішення президента.
Грудень 2012 – на референдумі приймають проект нової конституції, яка акцентує роль ісламу і обмежує свободу слова та мирних зібрань.
Березень 2013 - суд скасовує плани президента щодо проведення дострокових парламентських виборів у квітні.
Червень 2013 - призначає ісламістів на пости 13 з 27 губернаторів провінцій.

 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.