У Японії хочуть відновити роботу 10 атомних реакторів

Низка енергетичних компаній Японії подали заявки про відновлення роботи частини атомних реакторів на своїх АЕС. Зараз з 50 реакторів працюють лише два, роботу інших 48 було призупинено після аварії в 2011 році.

В понеділок, 8 липня, чотири японських енергетичних компанії подали до Комітету з контролю над атомною енергетикою заявки про відновлення роботи частини атомних реакторів на своїх АЕС. Оператори АЕС звернулися до комітету з таким проханням у зв'язку з набранням чинності в понеділок нових стандартів безпеки роботи атомних станцій.

Компанія Hokkaido Electric Power Company Inc. планує відновити роботу першого, другого і третього реакторів  АЕС "Томарі" на Хоккайдо. Оператор Kansai Electric Power Company Inc. має намір запустити у вересні третій і четвертий реактори на АЕС "Такахама". Компанія Shikoku Electric Power Company Inc. просить дозволу на відновлення роботи третього реактора АЕС "Іката". Kyushu Electric Power Company Inc. має намір перезапустити перший і другий реактори АЕС "Сендай".

Таким чином, мова йде про відновлення роботи 10 реакторів на п'яти АЕС, які були зупинені після аварії на АЕС "Фукусіма-1" в 2011 році. Нові норми безпеки повинні врахувати досвід цієї аварії і запобігти виникненню будь-яких надзвичайних ситуацій - від цунамі до нападу терористів, катастрофи літаків, хакерських атак на сервер і вибуху бомби.

Всі ланки системи безпеки мають бути продубльовані: передбачається створення двох центрів управління станцією, один з яких буде значно віддалений від АЕС. На відстані від станції будуть створені додаткові джерела електрики та води для охолодження реактора, станції будуть оснащені  мобільною спецтехнікою.

До аварії атомна енергетика забезпечувала до 30% потреб країни. Зараз з 50 реакторів працюють лише два реактори АЕС "ГОІ", інші 48 зупинені.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.