Фінансові розслідування у Ватикані

Генеральний директор Банку Ватикану Паоло Чіпріані та його заступник пішли у відставку 1 липня через кілька днів після арешту єпископа, звинуваченого у шахрайстві.

Подали у відставку два топ-менеджери Інституту релігійних справ Ватикану – директор Паоло Чіпріано та його заступник Массімо Туллі, про це повідомляє прес служба Святого Перстолу.

Минулої середи Папа Римський Франциск створив комісію з перевірки діяльності фінансової установи, яка останніми роками фігурує у низці кримінальних справ про відмивання грошей.

Тимчасово виконувати обов'язки директора призначили Ернста фон Фрайберґа, який, як передбачається, займе пост генерального директора. Цей німецький банкір очолює наглядову раду фінансової установи. На цю посаду його призначив попередній понтифік Бенедикт 16-ий незавдовго до зречення престолу.

Минулого тижня заарештували керівника Управління справами Ватикану. Єпископа Нунціо Скарано звинувачують у відмиванні грошей через Ватиканський банк та спробі нелегального ввезення 23 мільйонів євро з Швейцарії до Італії.
Нова серія перевірок почалася в банку в 2013 році з приходом до влади папи Франциска. Тим часом випадки відмивання грошей через Банк Ватикану розкривалися і раніше, в 2009-2012 році. На тлі чергового розслідування в травні 2012 року у відставку пішов попередній глава установи Етторе Готті Тедеші.

Інститут релігійних справ – офіційна назва Ватиканського банку. Святий престол створив його у 1942 році для управління активами релігійних осіб та установ, уповноваживши інвестувати церковні гроші конфіденційно та без сплати податків. Колегія радників, керуючих банком, звітує перед зборами кардиналів і папою Римським.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.