150 людей управляють світом

Швейцарський математик Джеймс Глаттфельдер за допомогою математики дійшов висновку, що 80% світової економіки контролює 737 акціонерів. Як підрахував математик, у світі існує близько 600 тис. суб'єктів власності, які формують більше мільйона «власницьких» відносин, що впливають на світову економіку.

При цьому сама сфера транснаціональних компаній нерівномірна: 36% компаній заробляють 95% всіх грошей. Якщо простежити всі ці контрольні відносини, ми і отримаємо цю цифру - 737 - розповідає Джеймс Глаттфельдер. Серед суб’єктів "таємного клубу" є як реальні люди так і організації. Якщо говорити, що світом керують транснаціональні корпорації, то, за його підрахунками, їх налічується 43 тис.

Математик впевнений, що говорити про всесвітню змову не потрібно, а вважає таке явище характерною властивістю будь-якої системи, економічної, соціальної чи природньої.

Однак найцікавіше, що всередині кола з 737 суб'єктів знаходиться ще маленьке ядро з приблизно 150 надмогутніх акціонерів, які разом контролюють 40% власності глобальних корпорацій!

Вся величезна світова економіка сходиться в «пляшкове горлечко» цієї сотні власників світу. Така система не може бути стійкою. Можливо, затяжна світова криза - це насамперед криза ядра.  

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.