Через нестачу українців гине польський урожай

Дипломатична служба Польщі відкидає звинувачення вітчизняних садівників у створенні перепон для отримання віз
Працівників менше, полуниці зігнило більше (фото regiopraca.pl)
Працівників менше, полуниці зігнило більше (фото regiopraca.pl)

Польські господарства відчувають дефіцит робочої сили з України. Такої проблеми з українськими заробітчанами ще не було. Зазвичай, щороку, за даними міністерства закордонних справ Польщі, на сезонні заробітки до польських повітів прибуває приблизно 260 тисяч осіб, 200 тисяч з яких – з України. Цього року їхня кількість буде меншою, прогнозує Товариство садівників Польщі. Менша за потребу кількість працівників негативно позначилася на польських господарствах - вишню та черешню заледве встигли зібрати, чверть урожаю полуниці залишилася на полях, а ще потрібно зібрати яблука.

За інформацією сайту dw.de, такої проблеми з українськими працівниками ще не було. Голова Товариства садівників Польщі Мірослав Малішевський основну причину вбачає у візовому бюрократизмі. "Ми хочемо, щоби вони їхали до нас, і вони теж хочуть працювати у Польщі. Бар’єр - у консульській установі", - каже Малішевський.

Товариство садівників настільки стурбоване, що вивчило проблематику з отриманням віз самотужки. Поляки стверджують, що через запровадження посередника (VFS Global) у процес видачі віз українським заробітчанам стало складніше отримати документи. Щоби здати документи до візового центру, треба реєструватися через Інтернет:

"Не кожен дасть собі з цим раду. Створюють штучні черги і додаткові оплати за пришвидшення. Тому є так, що люди хотіли би приїхати, але візи не можуть отримати", - пояснив Малішевський.

Нині візові центри обслуговують 75 відсотків прохачів польської візи, і лише 25 відсотків можуть зареєструватися через систему "е-konsulat" для подачі документів безпосередньо у консульство. Однак самостійно зареєструватися до візового центру у Львові практично неможливо: система видає повідомлення, що вільних дат немає. Наприклад, у консульство найближча дата подачі документів - на початок жовтня. Тож щодня під польське консульство у Львові приїздять до сотні людей із районів області, які самотужки не можуть впоратися з реєстрацією.

Вихід зі ситуації польські власники господарств убачають у запровадженні окремої черги у консульствах. Тож Товариство садівників Польщі надіслало до тамтешнього міністерства закордонних справ відповідне прохання.

Тим часом речник МЗС Польщі Марцін Босацький заявив, що у Львові окрема черга для сезонних працівників працює понад місяць. А черги пояснив збільшенням охочих потрапити на сезонні роботи. Також Босацький переконаний, що фірма-посередник навпаки сприяє швидкому отриманню віз, а цьогорічні проблеми з заробітчанами не пов’язані з упровадженням посередника.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.