Курс долара до гривні восени: чого очікувати?

Дефіциту валюти для українців експерти не прогнозують
У листопаді 2012 року долар був дорожчим
У листопаді 2012 року долар був дорожчим

Уряд і Національний банк України знизили попит на валюту і наситили нею вітчизняний ринок. Таку думку висловив президент Українського аналітичного центру Олександр Охріменко. До кінця року приплив валюти в країну збільшиться завдяки активізації експортної діяльності і зниженню обсягів імпорту, повідомляє kp.ua.

Охріменко нагадав, якщо минулого року був дефіцит валюти (попит перевищував пропозицію на 3,4 мільярда доларів), то в 2013 році ситуація протилежна - пропозиція валюти перевищила попит на $ 1,8 млрд.

Такий результат, на думку експерта, досягнуто за рахунок запровадження продажу експортерами 50% валютної виручки. Тож тепер охочих продати валюту стало більше, ніж придбати її. Це також позначається на курсі долара до гривні, який у цьому році є стабільним. «Це не створює девальваційних очікувань, і ринок функціонує стабільно», - зазначив Охріменко.

Віт також прогнозує, що такі тенденції збережуться до осені завдяки активізації експорту і зменшенню імпорту, що знизить попит на валюту на українському ринку.

«По-перше, залишається вимога про обов'язковий продаж 50% валютної виручки експортерами. По-друге, наприкінці року різко зросте приплив валюти за рахунок продажу на експорт нового врожаю. По-третє, введені спецмита і утилізаційний збір на імпортні автомобілі. Це скоротить обсяги їх поставок і, відповідно, знизить попит на валюту. По-четверте, тенденція продажу готівкової валюти збережеться і восени і може навіть посилитися, якщо буде прийнятий закон про податок на валютні операції », - підкріпив свій прогноз аргументами експерт.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...