На Львівщині не можуть дати ради зі сектою Догнала

У народі їх ще називають "догналітами", а самі ж вони іменують себе Українською правовірною греко-католицькою церквою.
В Україні секти почуваються як риба у воді (фото zz.te.ua)
В Україні секти почуваються як риба у воді (фото zz.te.ua)

Догналіти запевняють, що проповідують Біблію і моральні цінності. Проте, Українська греко-католицька церква б'є на сполох і називає їх самозванцями, повідомляє vesti.ua.

На думку глави УГКЦ Святослава Шевчука, клонів очолюваної ними церкви створили для того, щоби розколоти греко-католиків.

Догналіти поширюються свою діяльність головно у Західній Україні. У центрі Львова їх можна побачити на хресних походах та акціях протесту, наприклад, проти гомосексуалізму.

Найстрашніше, за словами колишніх сектантів, відбувається на закритих зборах у молитовних будинках. Людей нібито споюють чаєм із якоюсь сумішшю трав, що допомагає ними маніпулювати.

"У цій секті володіють гіпнозом і впливають на підсвідомість людей. Вони заманюють обіцянками вирішити проблеми", - запевняє священик УГКЦ Орест Вільчинський.

Директор інституту народознавства Національної академії наук України Степан Павлюк переконаний, що догналіти застосовують психотропні препарати для придушення волі. Втім, довести містичні речі неможливо, вважає релігієзнавець Тарас Антошевський. Так само, як і квартирне шахрайство під виглядом пожертвування.

Жертви догналівців розповіли про те, що відбувається за парканом "правовірної церкви" на курсах (їх ще називають "реколекції"), які рекламує проповідник.

"Черниці забрали у мене і моїх одногрупниць мобілки, не дозволяли виходити у двір, поїли нас чаєм, за смаком трав'яним. Після такого чаювання я відчувала себе млявою. Нас переконували, що телевізор, інтернет - зло. Я зрозуміла, що тут щось нечисто і пішла", - розповідає львів'янка Ярослава..

Адептами Догнала стали троє дітей відомого львівського фотохудожника Василя Пилип'юка. "Старша дочка Христина стала черницею у догналитів. Я увірвалася на обряд, який проводив Догнал. Але молодша дочка та син мені почали викручувати руки та затуляти рот. Бачитися з Христиною я можу тільки під наглядом старших черниць", - зізналася Ганна Пилип'юк. 

За словами жінки, діти стали чужими й агресивними. Кажуть, що нею володіє сатана, бо ходить "не в ту церкву" (Ганна - парафіянка УГКЦ).

На богослужіннях у Догнала бачили і відомих особистостей, зокрема, екс-міністра культури Оксану Білозір, яка свого часу навіть просила в СБУ українське громадянство для лідера секти.

Сама Білозір усе заперечує. "Із Догналом не знайома, до його церкви не маю жодного стосунку. Мене хтось хоче зганьбити", - відхрещується Білозір.

Хоча, співачка визнала, що, будучи в комітеті із закордонних справ Верховної Ради, підтримала прохання Догнала про отримання громадянства: "Це було процедурне питання, а їх на комітеті ми розглядали десятки".

Нагадаємо, Антонін Догнал із однодумцями чотири роки тому заснував під Львовом свою церкву, подібну до греко-католицької, та оголосив себе єпископом. У 2012-му лідера УПГКЦ звинуватили у побитті жінки під час суперечки за каплицю у Львові. Догнала судили за хуліганство і покарали штрафом. Суд постановив депортувати хулігана з країни, але той нібито пропав.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.