Кокс із Кваснєвським екстренно повертаються в Україну

Тиждень тому представники місії Європарламенту Пет Кокс та Александр Квасневський оптимістично відгукувалися про перспективи завершення своєї роботи в Україні. Однак за останні дні ситуація різко змінилася.
"Визволителів" Тимошенко стурбувала заява Януковича (фото newsradio.com.ua)
"Визволителів" Тимошенко стурбувала заява Януковича (фото newsradio.com.ua)

21 жовтня місія Кокса-Кваснєвського прибуває до України з екстреним візитом. Уперше за півтора року роботи місія оприлюднила спеціальну заяву перед приїздом.

"Спливає час, за який потрібно забезпечити прийнятне рішення (щодо Юлії Тимошенко, - ред.). Базовою умовою є повага гідності і дотримання домовленостей ключовими особами з обох сторін", - цитує представників місії tyzhden.ua.

Нагадуючи про дотримання домовленостей, Кокс і Кваснєвський, судячи з усього, натякають на позицію глави української держави.

Наприкінці минулого тижня Віктор Янукович заявив, що виступає за надання Юлії Тимошенко "канікул" у тюремному ув'язненні, для чого Верховна Рада повинна прийняти спеціальний закон.

Джерела видання стверджують, що це повністю суперечить компромісу, досягнутому перед цим між Януковичем і місією Європарламенту. Під час минулого візиту на початку жовтня європейські політики і Янукович домовилися про "часткове помилування" екс-прем'єра. Глава держави повинен був зняти з неї частину покарання, призначеного Печерським судом у межах вироку у газовій справі від 11 жовтня 2011 року, в результаті чого екс-прем'єр виїхала би до Німеччини у статусі засудженої, але вільної людини.

Кокс і Кваснєвський розуміють, що вирішити нове протиріччя потрібно якомога швидше. На поточному тижні Рада може прийняти закон, що дозволяє виїзд ув'язнених на лікування за кордон, після чого процес стане незворотним. Тому місія прибуде до Києва вже сьогодні і зустрінеться з Президентом, незважаючи на його зайнятість.

Тим часом у Брюсселі вже почалася дискусія про можливість знову відкласти крайній термін ухвалення рішення про підписання угоди про асоціацію, якщо на листопадовій зустрічі міністри закордонних справ країн-членів ЄС не дійдуть консенсусу.

Іншої думки дотримуються в Єврокомісії (ЄК). 16 жовтня газета "Голос України " з посиланням на офіційного представника ЄК Пітера Стано повідомила, що є шанс підписати угоду навіть без досягнутого консенсусу в рамках Ради ЄС. За словами Стано, в цьому випадку відповідальність за прийняття рішення про підписання перейде на рівень президентів і прем'єр-міністрів країн-членів ЄС.

Але навіть якщо Єврокомісія переможе у цій суперечці, і Україні дадуть ще одну відстрочку на кілька днів, без вирішення проблеми Юлії Тимошенко успіху все одно не досягнуть, і угоду не підпишуть. З цим згідні в усіх європейських органах влади.

Як повідомлялось, 15 жовтня представник Європейської служби зовнішніх дій Дірк Шубель заявляв, що 18 листопада - крайня дата, і якщо до цього дня компроміс не буде досягнуто, то Євросоюз офіційно відмовився від підписання угоди у Вільнюсі.
Перед цим президент Європарламенту Мартін Шульц заявив про продовження місії Кокса-Кваснєвського до середини листопада, оскільки не було досягнуто основної мети місії - вирішення справи Тимошенко.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.
...