За масове отруєння "Арсен" оштрафували на... 408 гривень

За порушення технології приготування курей-гриль санепідемслужба міста наклала на супермаркет штраф в розмірі 408 гривень.
"Арсен" покарали за отруйні кури (фото vivat-retail.ru)
"Арсен" покарали за отруйні кури (фото vivat-retail.ru)

Як розповів ІА "ГРІМ" головний державний санітарний лікар Львівської області Роман Павлів, це максимальна сума, яку в даному випадку можна вимагати від супемаркету. 

"Я сам накладав цей штраф. Він є максимальним, який я можу накласти, і складається із 24 неоподаткованих мінімумів. Проте, це все не обмежиться штрафом", - розповів Павлів.

За його словами, рішення, чи закриватимуть відділ кулінарії де продавали отруйні кури, прийматиме суд. 

"Поки цей відділ кулінарії в "Арсені" працює, бо суд ще не прийняв відповідне рішення. Раніше я сам міг закривати ці об’єкти, але з липня місяця ці справи розглядаються судом. Ми лише готуємо матеріали по справі і передаємо в Обласний адміністративний суд, а там вже приймають рішення - виконувати моє подання чи ні", - зазначив Роман Павлів.

Зазначимо, що у супермаркетах міста санепідемслужба проводить перевірки один раз на три роки. Так, за словами Павліва, у "Арсені", що на Чорновола, перевірку мали розпочати якраз у понеділок, що минув.

"Два "Арсени" вже перевірили цього місяця, а цей, де відбулося отруєння курми, мав перевірятися з минулого понеділка. Але стався спалах, то ми пішли перевіряти його безпосередньо по спалаху. Перевірялася лише кулінарна частина. На прохання керівництва перевірку перенесли. З 5 листопада розпочинаємо перевірку знову, але вже по всіх відділах, які є в супермаркеті", - додав головний державний санітарний лікар Львівської області.

І додав: "Якщо у об'єктах, які займаються реалізацією продуктів харчування працює більше 50 осіб, то вони перевіряється раз на 3 роки. Проте, згідно із законом про господарську діяльність, господарські об'єкти мають бути попереджені про перевірку за 10 днів до того, як там планується її проводити. Керівників закладів попереджають офіційно у письмовій формі".

Тим часом суд відмовляється розглядати справу про отруєння людей. А все тому, що санепідемстанція досі не сплатила державного мита. 

"Питання в тому, що має бути сплачене мито. Той, хто подає до суду, має сплатити державне мито. На даний час воно не сплачене. До суду подала наша обласна Санепідемстанція, це її право. Там сума невелика. Мова йде про інше, що вони не мають призначень фінансових. Я розмовляла з головним лікарем, він сказав, що навіть готовий свої гроші заплатити, але як державний службовець не має права здійснити проплату коштів", - повідомила в коментарі ІА "Грім" в.о. заступника голови ЛОДА Ірина Романів.

Нагадаємо, 26 та 27 жовтня в інфекційні лікарні міста Львова, Самбора та Хмельницька поступило понад 30 осіб із харчовим отруєнням. У всіх госпіталізованих медики виявили сальмонеллу. Після проведеної експертизи з'ясувалось, що причиною масового утруєння стали кури-гриль із львівського супермаркету. У справі розпочато досудове розслідування.

 

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.