Кияни і львів'яни написали своїм нащадкам "Послання пам'яті" на соті роковини Голодомору

У центрі Києва відбулася акція до 80-х роковин Голодомору-геноциду в Україні 1932-1933 років "Послання пам’яті" до нащадків.

На спеціальному полотні перехожі залишали послання майбутнім поколінням, які у 2033 році вшановуватимуть соті роковини Голодомору.

"Це лише один етап цієї акції. Також ми звернулися до територіальних громад з проханням написати послання до нащадків, яким випаде обов’язок вшановувати соті роковини трагедії. Таке прохання отримали усі села та міста України, представники яких привезуть листи до Києва 23 листопада. Із них буде сформовано новий том книги Національної книги пам’яті, в якій вже надруковано прізвища померлих", -

розповіла волонтер Громадського комітету із вшанування жертв Голодомору-геноциду 1932-33 рр. Олена Подобєд-Франківська.

Залишити пам’ятний напис на банері прийшов і науковий співробітник Центру досліджень визвольного руху Олександр Іщук. Історик каже, що питання Голодомору на сьогодні добре вивчене, проте зараз потрібно систематизувати цю інформацію, спогади і фотографії і впорядкувати могили загиблих і найголовніше: пам’ятати про трагедію і не допустити, щоб вона повторилась.

"Кількома соціологічними центрами було проведено дослідження як суспільство ставиться до проблеми Голодомору і більше, ніж 60% людей вважає Голодомор геноцидом. Виникає питання, а що ж решта 40%? Ці люди відповіли, що частині це байдуже, частина так не вважає, а частина взагалі нічого не знає. Але якщо людина хоче достойно жити, вона повинна знати вузлові питання історії свого народу. Хоча б прості речі, що це була спланована акція радянського керівництва, коли обмежували пересування людей, коли насильницьки створювались колгоспи, коли не було нормальної матеріальної допомоги. Показовий приклад - Галичина, яку тоді від УРСР відділяла річка Збруч. Там голоду не було", -

сказав історик.

Такі ж акції проходили 5 листопада й в інших містах: Львові та Черкасах. Згодом полотна з усієї України зшиють і 23 листопада, до Дня пам’яті жертв Голодомору, розгорнуть біля Меморіалу пам’яті жертв Голодомору в Києві.

Щодо львівської акції, то сьогодні кожен охочий львів’янин міг залишити своє послання на папері людям, які через 20 років відзначатимуть 100-річчя Голодомору в Україні.

"Пам’ятайте і не допускайте такої трагедії", "Народ мій є - народ мій буде завжди", "Це був просто страшенний час геноциду" - написали львів’яни.

Підготовлено за матеріалами Радіо "Свобода"

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...