Меркель пообіцяла врятувати Україну від тиску Росії, якщо асоціацію буде підписано

Якщо Україна виконає всі умови, необхідні для підписання угоди про асоціацію з Євросоюзом, країни союзу допоможуть Києву в торговій суперечці з Росією.
фото shkolazhizni.ru
фото shkolazhizni.ru

Про це вчора заявила канцлер Німеччини Ангела Меркель, виступаючи на позачерговому засіданні Бундестагу, передає ЛІГАБізнесІнформ.

"Я виступатиму у Вільнюсі за те, щоб ЄС протиставляв цьому тиску (з боку Росії) Конкретні шанси і фактичну солідарність - чи то можливість збуту продуктів, які, наприклад, не дозволяють ввозити до Росії, чи широку допомогу в розробці системи енергопостачання", -

заявила Меркель.

 

При цьому вона додала, що підтримку буде надано Україні, якщо будуть виконані всі умови, необхідні для підписання угоди про асоціацію з ЄС. А тиск Росії, за її словами, неприпустимо.

"Держави самостійно приймають рішення про майбутній напрямок свого розвитку. Права вето у третіх осіб немає", - заявила Меркель.

Вчорашня заява Меркель фактично стала відповіддю на позицію української влади про те, що вибір на користь асоціації з ЄС через тиск з боку Росії, а також необхідність модернізації економіки за стандартами ЄС коштуватиме українській економіці занадто дорого.

"Питання, які нам необхідно вирішувати, пов'язані з великими капітальними вкладеннями, яких у нас на сьогодні немає", - раніше заявив Президент Віктор Янукович.

Він зазначив, що будь-які реформи і модернізація вимагають значного вкладення коштів. Янукович нагадав про дослідження українських вчених, які вказують, що "для нас великою проблемою є модернізація наших підприємств під технічні стандарти ЄС - для цього потрібні величезні інвестиції, від $100 до $500 млрд".

Згодом прем'єр Микола Азаров продовжив цю тему і повідомив, що вибір на користь ЄС означатиме втрату російського ринку.

"Нам ніхто не запропонував і не запропонує компенсації за втрату цього ринку. А ми не маємо права допустити, щоб закривалися підприємства, щоб наші люди залишалися без зарплат і пенсій", - сказав прем'єр.

У той же час сьогодні, за словами канцлера Німеччини, українська влада не показує прогресу. "Сьогодні я повинна вам сказати, що поки не видно, щоб Україна була готова створити передумови для можливого підписання", - зазначила вона.

28-29 листопада на саміті у Вільнюсі планується підписання угоди про асоціацію України з ЄС та створення зони вільної торгівлі з ЄС. Для цього потрібно виконати низку вимог, основною з яких є звільнення екс-прем'єра Юлії Тимошенко.

Поки Раді не вдалося прийняти всі заплановані євроінтеграційні законопроекти. Для прийняття необхідних законів, у тому числі про лікування екс -прем'єра Тимошенко за кордоном, місія Європарламенту встановила новий дедлайн - 19 листопада. У цілому Європарламент продовжив місію Кокса-Кваснєвського до 28 листопада - про всяк випадок.

Вже завтра у Верховній Раді планують розглянути євроінтеграційні законопроекти. Однак влада і опозиція поки не можуть знайти спільну мову - Партія регіонів продовжує затягувати процес.

Крім того, сьогодні ввечері стало відомо, що завтра до України прилітає комісар ЄС з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле. Комісар планує зустрітися з українськими лідерами для обговорення підготовки до саміту Східного партнерства. На загальну думку оглядачів, візит стане спробою Євросоюзу врятувати асоціацію. Вже наступного дня - у середу - прем'єр Азаров проведе зустріч з російським колегою Дмитром Медведєвим.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.