У Києві обрали найкращого письменника України

У п'ятницю, 13 грудня, у Києві відбулася урочиста церемонія нагородження лауреата Літературної премії імені Джозефа Конрада-Коженьовського 2013 року. Одну з найвпливовіших премій у галузі літератури цього року отримала Таня Малярчук.
фото sumno.com
фото sumno.com

Міжнародне журі, до складу якого увійшли представники польської та української спільнот, обрало трьох найбільш гідних претендентів з 25, заявлених українцями в довгому списку. Крім Тані Малярчук, у фінал премії пройшли Андрій Бондар та Остап Сливинський, повідомляє korrespondent.net.

Сама автор не змогла бути присутньою на нагородженні і дізналася про перемогу по телефону від голови журі - директора Польського Інституту в Києві Ярослава Годуна.
 
"Я не можу фізично зараз бути з вами, але всією душею і серцем я з українцями!" - сказала Малярчук.
 
Крім нагороди в 3 тис євро від Польського Інституту, переможниця отримала можливість піврічного стажування у Польщі у рамках стипендіальної програми міністра культури і національної спадщини Республіки Польща GAUDE POLONIA.
 
"Вибір нинішнього лауреата став дуже цікавим і важливим для сучасної української жіночої літератури, - підбив підсумок директор Польського Інституту в Києві ЯролавГодун. - І такий вибір ще раз підкреслив  що Таня Малярчук залишається не суто українською, а європейською письменницею".
Почесну місію розкрити конверт з ім'ям переможця взяли на себе Посол Республіки Польща в Києві Генрик Литвин і ведуча ТСН. Тиждень Алла Мазур. Серед гостей заходу були такі письменники, як Тарас Прохасько, Юрій Андрухович, Наталка Сняданко, Олег Лишега, Олег Коцарев, Катерина Бабкіна, Мирослав Лаюк та інші.
 
Таня Малярчук народилася 1983 року в Івано-Франківську, закінчила Прикарпатський університет імені Василя Стефаника, за фахом - український філолог. Довгий час жила в Києві, працювала на телебаченні, зокрема, в програмі журналістських розслідувань "Попередження" з Миколою Вереснем. Зараз живе у Відні.
 
Автор п'яти збірок короткої прози і одного роману. Також друкувалася у виданнях "Березіль", "Четвер", "Критика", "ШО". Оповідання й есе перекладені польською, румунською, німецькою, англійською, російською та білоруською мовами. В австрійському видавництві Residenz вийшли дві книги в перекладі на німецьку (Говорити 2009,Біографія випадкового дива 2013). Відзначена премією Kristal Vilenica 2013 року (Словенія) за оповідання Жінка і її риба.
 
Довідка:
 
Літературна премія імені Джозефа Конрада-Коженьовського була заснована в 2007 році Польським Інститутом у Києві за партнерства Національного центру культури у Варшаві з метою підтримки молодих українських літераторів. Кожні два роки премія присуджується українському письменнику віком до 40 років. За аналогією з Нобелівською - не за конкретний літературний твір, а за послідовну реалізацію творчого шляху, інноваційність форми, руйнування стереотипів та універсальність послання.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.
...