До погроз на адресу УГКЦ причетні незареєстровані догналівці, проти яких воює весь Львів (ХРОНІКА)

Підставою для скандального листа, який отримав патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук), стали скарги від незареєстрованої "секти Догнала", або ж, як вони себе називають, Української правовірної греко-католицької церкви.
фото varianty.net.
фото varianty.net.

Про це повідомив директор департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Михайло Мошкола в інтерв'ю Коммерсант-Україна.

Як розповів М. Мошкола, до міністерства надходили листи і скарги від вірян і простих громадян, що на майдані працює молитовний намет і це суперечить чинному законодавству.

"Богослужіння можуть проводитися, але за умови, що буде виконуватися ст. 21 закону "Про свободу совісті та релігійні організації". За законом, богослужіння без дозволу місцевої влади можуть проводитися, наприклад, в культових спорудах, в квартирах громадян, на цвинтарях. Але у всіх інших випадках релігійні обряди можуть проводитися лише з дозволу місцевої влади. У них же (УГКЦ) цього дозволу немає. Тому ми і звернулися до них - шановні, богослужіння проводяться вже більш як місяць, але дозволу у вас немає. А якщо раптом щось трапиться у вас? Хто нестиме відповідальність? Зверніться в КМДА, напишіть листа і отримаєте цей дозвіл. Які проблеми?", -заявив чиновник міністерства.

На запитання про те, від вірян яких громад надходили ці листи зі скаргами, М. Мошкола відповів: "В основному це були правовірні греко-католики (Українська правовірна греко-католицька церква, УПГКЦ). Це ті, які у Львівській області, незареєстровані. Це колишні члени УГКЦ, які відійшли від неї, критикують церкву. Вони зверталися до нас".

Директор департаменту у справах релігій і національності Мінкульту пояснив: якщо є звернення, міністерство повинне діяти.

"Ми не збираємося припинити діяльність УГКЦ, Боже збав. Це буде мій головний біль", - додав Мошкола.

Зазначимо, про те, що влада погрожує позбавити Українську Греко-Католицьку Церкву через суд легального статусу, вчора заявив патріарх УГКЦ Святослав (Шевчук).

А поки державна влада реагує на заяви незареєстрованих догналівців, нагадаємо, що проти цієї секти активно бореться влада Львова. Зокрема, 21 листопада минулого року Львівська міськрада заборонила догналівцям доступ до храму Св. Петра і Павла (належить парафіяльній громаді УГКЦ). Згодом, 27 листопада, Львівський міськвиконком заборонив догналівцям, а також афілійованим з ними особам та організаціям проводити будь-які заходи у центрі Львова.

А 6 грудня Львівський окружний адміністративний суд заборонив членам секти Догнала та афілійованим з нею особам чи організаціям проводити будь-які заходи на території Львова.

Зазначимо також, що лідерові секти - Антонінові Догналу - заборонено перебувати в Україні.

Коментарі

Коментатори, які допускатимуть у своїх коментарях образи щодо інших учасників дискусії, будуть забанені модератором без додаткових попереджень та пояснень. У коментарі заборонено додавати рекламні повідомлення.

Новини партнерів

...